Alla inlägg under mars 2012

Av Sofia - 23 mars 2012 14:27

Det är som bäst nu. Alla knoppar bara väntar på att få brista. Marken är fortfarande gråbrun och den gröna färgskalan har ännu inte blandats iordning. Nu är det "före". Innan allt exploderar. Jag har alltid lättare för att njuta våren nu än när allt håller på att blomma. Kanske har det med min egen rädsla att göra. Rädd för att inte hinna njuta...det går så fort. Det är som att äta en tårtbit långsamt...känna alla smaker i munnen samtidigt och viljan att den ska vara länge länge...


Dagens värme är fantastisk. Har suttit på trappen och är snart färdig med min spännande bok. Har dessutom underhållit hela kvarteret med mina snytningar och hostattacker MEN jag är bättre. Livet och styrkan återvänder så sakta till min kropp, precis som solen, ljuset och värmen nu återvänder till kalla norden. 


Det finns fördelar med att vara sjuk en period. Tid för reflektion - den tiden du borde ta men inte alltid gör när jobb och allt rullar på i en rusande fart. Många tankar denna veckan. Många tankar på jobbet men kanske på ett annat sätt. Bearbeta min oro för att en veckas jobb nu ligger ogjort. Jag har rätt att vara sjuk - jag har rätt att kunna säga till folk: Detta hinner jag inte nu men sedan... Verkligen känna att det är okej! Nyttigt, nyttigt!


Återkopplar min egen duktigthet till sista utvecklingssamtalet för Johanna i nian som ägde rum i går. Jag kan inte påstå att jag alltid har lämnat dessa samtal med endast positiva känslor men igår kändes det varmt, lent och behagligt. Som att klappa en kattunge! Vår Pippi Långstrump som (nästan) alltid gör på sitt eget sätt passar inte alltid alla lärare om man så säger. Positiv egenskap ibland...men inte alltid. Speciellt i de sammanhang där lärarna förväntar sig att man strängt ska efterleva handboken. Handboken för vad?? Egentligen? Mådde jag bättre av att nästan plugga ihjäl mig? Inte ett smack! Att vara "bara" godkänd var inte nog. Jag fick aldrig höra "Du skulle kunna ha hur höga betyg som helst, Sofia, bara du pluggade lite" och kanske är det så. Vi människor mäter lycka i olika mått och om Johanna bara kommer in på det program hon vill bryr hon sig definitivt inte om, om det står VG och MVG på pappret. Känns underbart att få höra klassföreståndaren avsluta: "Det kommer gå bra för Johanna!" - Tar med mig det...och gömmer det inom mig...tar fram ibland....å klappar den lilla kattungen..då och då... 


Ha en fortsatt soooolig fredag!!!

ANNONS
Av Sofia - 22 mars 2012 12:02

För 19 år sedan, precis idag, blev jag något jag aldrig hade varit förut. Faster!! Minns det så väl. Vädret var som nu - sol från klarblå, i varje fall där jag befann mig. På skidresa och på Trysils topp fick jag låna (detta var på den tiden då inte alla hade mobiler) en jobbarkompis telefon o ringa hem till mina föräldrar. Då hade precis min bror Anders och Lotta ringt och berättat den glada nyheten att de fått en liten son. Ha en underbar födelsedag Anton!


Sedan dess har 19 år passerat...konstigt - jag känner mig inte ett dugg äldre ;) Kanske lite då...just denna veckan är jag nog inte direkt på topp. Några kg har försvunnit (inte visste jag att snor vägde så mycket :) och huvudvärken håller i sig. En ny fas - hostan har ersatt feber så natten som gick var inge rolig. Tog igen det nu på förmiddagen. Började läsa på en ny bok också - Eldvittnet av Lars Kepler. Shit - vad det ska va mycket blod jämt... Dock väldigt spännande men jag tänker INTE läsa den när jag är ensam hemma om man säger så... Min egen längtan efter att skriva böcker blir genast större när jag läser böcker. Samtidigt som jag följer berättelsen analyserar jag hela tiden...sättet att skriva, om historien drivs framåt, om författaren bara fyller sidor genom onödigt vetande, omständiga meningar.... Det är verkligen en konst och jag skulle så gärna, gärna... 


Å så skänker jag en tanke till farbror Ingvar idag och hans söner m. familjer. Han lämnade denna världen för en annan för ett år sedan och nu är det bara lillebror (pappa) Kenneth kvar i den syskonskaran. Å jag har bestämt att så ska det va, i minst 20-30 år till... Så det så! Farmor Hildur blev 93 år så det är verkligen ingen utopi.


Godnatt för en stund!!!

ANNONS
Av Sofia - 21 mars 2012 10:59

Jag har skrivit om det förr..... Hur vi alla, från den sekund vi lämnar mammas mage, bedöms. Apgarpoäng vid födelsen, BVC - kolla vikt och längd...så kurvorna ser bra ut... Å så fortsätter det sedan hela livet. Detta är de "externa" testerna, samhällets normer i någon form - sedan ska de "interna" bedömningarna göras. Alltså mamma och pappa som bedömer och funderar, själva eller föräldar emellan. Sitter hon än? Kryper han fortfarande inte? Min tös gick 14 steg igår! Ja, ni känner säkert igen er. På nåt sätt får vi signaler från höger o vänster att vi är unika men ändå ska vi följa ett mönster och faller vi utanför ramarna ska vi genast analyseras som "felaktiga" på något sätt. 


Efter att ha fött och uppfostrat 4 barn har man ju hittills genomgått en mängd??!! tester och bedömningar med barnen. Förvisso är de syskon men såååå olika när det gäller t.ex utveckligen. För att inte göra detta inlägget km-långt tar jag ett exempel. Elin började inte prata förrän hon var c a 3,5 år. Hade det varit första barnen hade jag förmodligen sprängts av oro men nånstans inom mig var jag ändå lugn. Hon fattade ju allt men orden saknades. Idag är hon den av barnen som verkar ha ett fotografiskt minne. Hon tittar i stort sett på läxpappret med glosor - sen kan hon det. Å ord...finns ingen som tjötar som hon...


För att nu då komma till saken. Är det rätt att införa en gemensam bedömning av samtliga förskolebarn? På Stellas senaste utv.samtal nämnde fröken att det finns barn i klassen som läser som en 3:e klassare och barn som inte kan läsa alls. Det är ett ganska stort spann. Jag är övertygad om att dagens system är fullgott för se barns ev. svårigheter för att lära. "Vända trenden att det är så många elever som inte klarar betygskraven och att många hoppar av gymnasiet med hjälp av en obligatoriska test". Är inte emot tester som sådana men personligen tror jag att det är resurser som saknas. Man hör ju ofta att det dras ned på t.ex assistenter och stöd i olika former. Testa gärna, men se då till att öppna plånboken när resultatet läggs fram på bordet!!!


Det är ju inte alltid det är förmågan det är fel på. Normalbegåvade ungdomar som saknar lusten och motivationen att lära... Hur fångar vi in dessa elever? Hur kan lärarna bli bättre på att ge dessa elever en extra spark i baken? Det är en mer intressant fråga!


Ha en fortsatt bra dag!!

Av Sofia - 20 mars 2012 16:21

För det är väl en typ av frihet att få körkort. Ta körtkort kanske det heter för man "får" verkligen inte ett exemplar. För dyra och många pengar ska den där plastlappen erhållas. Otroligt kul för min brorsdotter! Tror jag rätt skålar hon inte i champagne i kväll...det blir nog åka i bil!!  


Jag minns själv känslan, den där dagen i oktober 1988, när jag lyckades med min uppkörning. Obeskrivlig glädje över att jag hade...just lyckats!! Det var fler starka minnen av denna dag.... När jag kom hem från skolan blev det premiärtur med granntjejen Sara Henriz och man kände ju sig hur cool som helst. Vi var i Bodafors och vände, vi gick ur bilen och när Sara skulle dra igen sin bildörr sprack rutan. Alltså - det var verkligen ingen extremt hård smäll och jag minns hur paffa vi blev båda två. Glassplitter överallt!! Mina föräldrars vita SAAB 900 var rätt ny och på verkstan sa de "att det måste varit spänningar i bildörrens glas".


Krossat glas är värdsliga ting och att vara sängliggande i feber är också värdsligt. Är dock idag så pass pigg så jag har läst ut (med tanke på glas) Karin Wahlbergs kriminalroman "Glasklart". Jättespännande och helt klart mycket läsvärd. Att ha ihjäl en människa och sedan lägga honom i en majbrasa...rätt krångligt sätt att utplåna spår om du frågar mig. Historien bakom mordet visade sig vara hämd för gamla otäcka synder och man kan verkligen förstå motivet. Såja, nu berättar jag inte mer....läs själva - mycket bra! Författaren hade tydligen 7 tidigare romaner i sin samling så jag lär nog läsa ytterligare någon.... Jag älskar böcker där man samtidigt lär sig något. Nu handlade det om glasblåseriet och dess historia i Glasriket. Hur glasblåsarna en gång för länge sedan kom till Sverige och bosatte sig just där, spred sitt kunnande vidare.


Missar sista gången Yoga idag. Mycket synd men tyvärr finns det inte på kartan att inta ställning "krigaren"  - för tillfället krigar jag mest mot snor och huvudvärk!


Ha en fin kväll!!!

Av Sofia - 19 mars 2012 16:47

Natten som gick var slitsam. Vaknade en gång i timmen, varannan gång varm som en kamin, varannan gång frusen... Fram på morgontimmarna svettades jag ur lite feber... Stella och jag kunde ro i land med tanke på mängden. Man vill ju inte smitta sina barn men vad säger man när hon kommer mitt i natten? Inte "gå och lägg dig i din säng" i varje fall. När barnen gått till skolan fick jag några sköna timmars sammanhängande sömn. Förutom en förskräcklig huvudvärk börjar nu även ryggen värka....kroppen är ju gjord för att röra på sig och att ligga still i sängen i flera dygn är verkligen inte bra. Å nu är jag "bara" förkyld. Jag tänker på våra gamlingar och även andra som av någon anledning ligger i sina sängar dag ut och dag in.... Snart är jag uppe på benen igen...det är inte de..


Små ljuspunkter under dagen är ändå att nattarbetande mannen är hemma och sällskapar mig, att få se barnen när de en efter en trillar in efter skoldagens slut. Andra mycket ljusa nyheter är att ÄNTLIGEN överfarterna till vår Gotlandssemester är bokade. Det var på kneken...att vi fick plats.... Nu kan man börja längta på riktigt.


Nu är jag dödens trött igen och kan nog sova en stund till. Kanske orkar man en stund vid TV'n i kväll. Vi bänkar oss vid Lilla Sportspegeln ikväll. Det får ni inte missa!!!! Där kommer Stellas kusin Ella Olsson att vara med och åka konståkning!! Måste ses!!!


Tänkvärt citat för dagen - "Den friske har många önskningar, den sjuke har bara en"


Stella ritade världens finaste teckning igår morse! Familjen!!!!


 

Små detaljer att förundras över.... Både Ulf och David verkar ha skägg.. 

Av Sofia - 18 mars 2012 14:31

Det första stadiet heter "förnekelse". Jag pratar om förkylning. Jag är inte sjuk! Jag har inte ont i halsen! Jag ska inte bli sängliggandes. Efter Ipren och Zyx börjar man nästan tro att det inte är nåt..... Vi behövde saker på stan så vi åkte ned...en Ipren till. Handlade vårjackor till Elin och Stella. 25% på hela köpet på Kapp-Ahl. Vi lyckades för en gångs skull med detta! När vi kommer till skott har oftast kupongerna gått ut.. För det är ju så lätt att hålla reda på alla erbjudande hit och dit...hm....


Ulf hade "köpt hem" en hockey-match i går. Kvartsfinal mellan Brynäs och Frölunda. Slutade sådär bra. 5-0 till Brynäs.... Inte alls bra, faktiskt. Indianerna grät lite efteråt.... 160 kr ner i soptunnan (det var vad matchen kostade...) På kvällen kom våra vänner Cissi o Claes med barn. En riktigt riktigt trevlig kväll. Timmen blev sen och nu står finfina fådda tulpaner på bordet o säger att det faktiskt är vår. Jag kände dock under gårdagskvällen att jag faktiskt inte alls var pigg. 


Vaknade i dag och förnekelsen har övergått till...just det "kapitulera"!! Andra stadiet. Känn dig besegrad Sofia. Sängliggandes hela dagen och jag blir verkligen innerligt ledsen när jag är förkyld eller har influensa eller var det nu tar vägen? Det är lite typiskt...när det var 15 minus och snödrivorna nådde upp till taket, då klarade jag mig ifrån all skit när många i min omgivning var dyngförkylda. När våren återvänder, luften är ljummen och benen vill ut och gå...springa...vara ute...DÅ blir jag sjuk. Lessamt! Jag är ändå tacksam - jag överlever en influensa även om jag för tillfället mår så dåligt. Det spränger i både huvud och hals och jag är ömsom frusen, illhet, svettas....


Ha en fin söndag, alla ni!

Av Sofia - 16 mars 2012 17:45

Fredag, vår och sol! Vårsol och fredag! Fredagssol och vår! Härliga ord att bolla med. Positiva ord, ord man blir glad av. Trots att grönskan avvaktar med bestämdhet har jag redan redan känt doft av grill i kvarteret denna säsong och jag är nästan lite sugen till kvällen. Inte för att man ännu kan sitta ute på altanen men ändå. Det är känslan som räknas. Tänk att man kan längta så efter aktivitet grill på våren…och vara så otroligt trött på ALLT vad grill heter framåt höstkanten (särskilt efter en 2-veckor lång campingsemester….)


Grejen är väl att det blir jag som får stå ute, huttrandes, och vända kotletterna om idén ska gå igenom…. Ja, ja – tids nog sitter vid är med ljummen sallad av färskpotatis, tomat och fetaost, kalla såser och nån go köttbit. Det får bli vintermat ikväll. Fläskytterfilé och nåt tillbehör som jag ännu inte har bestämt....


Problemet blir….att grilla vegetariskt nu när Jois har uteslutit fisken i sin kost. I somras gick det finfint – grillad lax i paket var sommarkvällens höjdpunkt. Det går ju fetbort i år så tips – gärna – på vad man kan grilla?? Grillad morotsbiff, vet inte riktigt…. Låter inte JÄTTE-kul?! 


Ha en fin kväll, både ni som grillar och inte….

Av Sofia - 15 mars 2012 20:13

Just nu GILLAR jag:

 • Att både Elin och David tillfrisknade fort från feber, hals- och magont.
 • Det är torsdag...helgen stundar...
 • Jag har ett obläddrat nytt ex av Damernas Värld bredvid mig.
 • Jag är extremt godissugen.
 • Stella kommer i morgon.
 • På lördag har vi roliga och trevliga gäster på fest.
 • Våren har startat.
 • Ulf är ledig i morgon (läs: handla inför helgen;) ...undra om han sätter detta på sin gilla-lista...?

Just nu OGILLAR jag:

 • Scanningsföretag som scannar fakturor helt galet - manuell hantering av c a 400 sidor fakturor - uuuuuurk!!
 • Idioter som klottar och krossar fönster på kommunens fastigheter.
 • Att Ulf jobbar och inte är hemma.
 • Jag är extremt godissugen.
 • Jag är extremt trött...

En halv kexchoklad hittade jag vilket var smaskens. Snart tar jag med mig DV till sängen och orkar förhoppningsvis läsa en artikel innan John Blund hälsar på!


Natti!

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5
6
7 8
9
10 11
12 13 14 15 16
17
18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ SigridSofia med Blogkeen
Följ SigridSofia med Bloglovin'

Text o bild


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se