Alla inlägg under augusti 2014

Av Sofia - 23 augusti 2014 12:37

Startade dagen med en lång promenad i härliga Landsbro. Regnigt men det finns kläder för alla väder. Promenaden startade med att gå förbi Hårdasjö. Kontraster - idag 11 grader - för några veckor sedan 30 grader. Fina stigar och motionsspår ledde oss till en plats som en gång i tiden varit ett gigantiskt spa. "Det är något speciellt med vattnet i Landsbro..." och det ligger sannerligen något i det. Man fann 1774 en hälsokälla med järnrikt vatten som skulle vara bra både för det ena och det andra. Platsen för detta var Lannaskede (2 km från Landsbro).


Anläggningen eldhärjades hårt på 50-talet och idag finns bara ruiner och lite trappor kvar av storhetstiden. Skyltar och bilder visade hur det såg ut och jag har verkligen svårt att förstå att det var så stort. Fina stora byggnader och det kom folk från hela landet som tydligen blev friska av vattnet. Källan finns kvar och ja....jag kände väl inte direkt för att smaka. Fascinerande att det legat ett stort spa mitt ute i skogen. Än mer intressant är att Marta Sandwall-Bergström en gång i tiden ägde anläggningen tillsammans med sin familj. Hon som skapade min stora idol Kulla-Gulla. Jag VAR nämligen den där flickan i många år - läste säkert serien 4 ggr... När jag gick i skogen idag tänkte jag att just HÄR i denna natur fick säkert Marta sin inspiration till böckerna.


"2 km från Landsbro ligger Lannaskede brunn. Här upptäcktes en källa 1774. Källan undersöktes och man anlade en badanstalt vid brunnen. Under glansperioden, under senare hälften av 1800-talet, fanns elva byggnader för gästerna, fem för behandling, dessutom restaurang, läkarvilla, apotek, kontor, handelshus, ladugård, stallar m.m År 1885 mottogs hela 753 gäster. Hälsokällan fick stor användning ända fram till början av 1900-talet. År 1934 härjades brunnen av en omfattande brand då restaurangen, en villa, ett badhus m.m totalförstördes. Brunnsområdet såldes 1943 och lades så småningom ner. Allt lämnades att förfalla och år 1970 återstod bara fyra hus. Läkarvillan revs 1977 och 1979 revs en enklare restaurangbyggnad. En föreningsgård, ”Friluftsgården Brunnen” anlades i området 1977. Denna byggnad är idag privatbostad. Lannaskede hembygdsförening har under senare tid gjort många insatser för att hålla området i gott skick. En promenadstig har iordningställts med informationsskyltar som visar historik ifrån brunnstiden. Även själva brunnen är tillgänglig så att man kan smaka på brunnsvattnet om man vill. Kor betar stora delar av området så att det hålls öppet."

 
 
Ha en fortsatt go lördag!!!
 
 
Hårdasjö - med regnkläder istället för badkläder
   
Svårt att tro att det en gång faktiskt såg ut såhär...
           
Sugen på lite hälsovatten....? Njae...men vattnet i Landsbro smakar otroligt bra!!! "Här kommer det från en djup källa och inte från någon ljummen sjö" hörde jag någon säga just nu...
 
Äggvitesjuka? Jag googlade och fick fram att det var havandeskapsförgiftning.
   
Läs ovan! Åldersdiskriminering även på den tiden!!
 
Här står jag vid ruinen av gamla restaurangen
   
Å här står Jonas - han som visade mig denna kulturskatt.
ANNONS
Av Sofia - 22 augusti 2014 17:00

Idag började dagen med shopping. Ni förstår ju hur bra man som kvinna mår då…att få BÖRJA dagen med att handla. Jag är annars inte så vippig av mig…..men när H&M hade bjudit in sina värdefullaste och trognaste kunder på VIP-morgon inkl. mycket god macka och kaffe gick jag dit. Huvudanledningen var såklart att man fick 20% på ALLT!! Alltså de mest lättlurade kunder samlades i tron om att man tjänar på detta. Som om jag BARA köpte de där träningsbrallorna (långa ben) jag behövde - dragkedjan på mina befintliga ballade ur i våras och sedan dess har jag inte nyttjat långbent av förklarliga orsaker. I påsen hamnade även en höstsnygg stickad tröja, strumpor och lite nagellack (Stella fyller snart år). Jo visst – det hade varit dyrare om jag inte fått rabatten men H&M är smarta….de vet att det sker merförsäljning när VIP-folk handlar..


Å på lunchen blev det en riktigt investering och ett stort hål för plånboken. Ett par nya löparskor Adidas Boost. Dyra och det var sannerligen ingen rabatt MEN jag ser det som en investering. En investering i ett friskare liv!!!! Och här följer en logisk uträkning. I de befintliga (före detta) skorna har jag sprungit cirkus 3550 km (har haft dem i 1,5 år). Fördelar jag ut kostnaden på antal mil blir det cirka 5 kr per mil. Inte så dyrt och tänk vad frisk luft och motion jag får... Å de gamla är fortfarande helt underbara sulmässigt men de håller inte ihop längre. Har lagat dem med superklister flera gånger där de spruckit i mesh-tyget o nu går det inte längre.


Nu är arbetsdagen slut. Det märktes att man varit borta i två dagar, oj, oj, oj.. Nu är det mesta fixat och uppklarat och jag tar med glädje helg.


Ha en fin fredagskväll!!


 

  

ANNONS
Av Sofia - 21 augusti 2014 22:28

Ligger åter i sängen. I MIN säng. Inget hotell. Ingen Timbaktu som vrålar utanför. Missförstå mig inte - jag äääälskar honom men när jag ska ska sova önskar jag mig inte ens Celine Dions livetoner i öronen.

Sammanfattar hela Malmöresan som super. Bra föreläsningar som öppnar upp sinnet o tankarna. Dagens föreläsning om internhyressystem ligger mig såklart varmt om hjärtat. Hur väl utnyttjas lektionssalarna? Är det kanske mer lönsamt att bygga nya verksamhetsanpassade förskolor än att böta på gamla...? Intressant!!

I en annan timme pratade fem kommunalråd från lika många partier om hur det var att verka som unga politiker (de var mellan 40--45 år och får väl ändå betraktas som unga). Superintressant eftersom jag har ena foten i den baljan. 

Dagen avslutades med en föreläsning av den helt fenomenale historikern o författaren Gunnar Wetterberg. Har hört honom en gång förr. Amazing är en underdrift. Han trollbinder sin publik o där halvsover inga deltagare. Idag var det "kommunalt självstyre" på agendan o han gick igenom Sveriges hantering av makten från medeltiden fram till nu. Många skratt...

X2000 tog oss till Nässjö o hemma!! Att vara just hemma idag betyder frid o snart helg. Vilken vecka.!!!! Som i sången jag för tillfället springer fortast till: "Slå mig hårt i ansiktet så jag känner att jag lever..dra mig över grusgången..." Grejen är att jag behöver varken slag i nyllet eller en tur på gruset för att känna att jag lever. En stimmig vecka räcker bra....

Godnatt

Av Sofia - 20 augusti 2014 23:20

Ligger i hotellsängen o "gick hem" från konserten med Timbuktu eftersom undertecknad är lite trött efter resdag, mässdag med föreläsningar etc. Timbuktu spelar och jag hör honom lika väl nu eftersom hotellet ligger nääääära torget. Sova är inte att tänka på.

Har haft en superdag. Kommek. mässa för komnunekonomer i Malmö. Energikickar i form av suveräna föreläsare. Sanna och tänkvärda ord om bra o snabba beslut och vilka beslutsprocesser som finns. Kanske är det så att vissa beslut tas i korridoren...?

Ett intressant föredrag om "flyktingmottagandet - en angelägenhet för hela kommunen". Lars Stjernkvist o Gunnar Hedlund höll i detta o helt klart eller rättare sagt HELT KLART är vi behöver våra invandrare. Arbetskraft är avgörande för vår välfärd. I sammanhanget är bostadsbristen förödande!!!
Sista föreläsningen var aktuella redovisningsfrågor. Komponentavskrivning.....jaja....det blir nog bra!

Efter mingel och morsning på bl.a kollegor från Vetlanda kommun blev det en kort promenad i härliga Malmö. Stadsfest o många många människor!!! Grillad entrecote smälte i munnen och nu väntar jag bara på John Blund....bara den där Timbuktu kunde sluta....

Kram 

Lunch på långbord

Lars Stjernkvist o Gunnar Hedlund

Timbuktu

Av Sofia - 19 augusti 2014 16:35

Jag får mina morgonkramar från barnen. Varma kramar från glada och pigga barn. Första skolveckan och tiden hemma denna vecka är näst intill obefintlig. Min egen tid på jobbet är extra tuff med tanke på att morgondagen samt torsdagen ”går bort” till annat, förvisso spännande och bra dagar (förhoppningsvis) men faktum kvarstår – de jobbtimmar som återstår kräver mer. Körövning med härliga TCB-kören igår – också roligt och givande men timmarna håller mig borta från hemmet. I kväll är det isträning i Eksjö för David vilket gör att jag också placerar mig åtminstone fysiskt någon annanstans än i hemmet.


Med följande fakta är det så extra skönt att vardagslivet flyter på. Igår satt de och åt kvällsmat när jag kom hem kl. 21.00 och det underlättar att de är pigga och glada på morgonen när jag väcker dem. Elin har dessutom gått upp självmant i ottan för att ordna och greja sig. Allt blir så otroligt mycket lättare då – svårt att förklara det som borde vara självklart men i vissa fall inte är det. Å de varma kramarna – värmen från dem bär jag med mig hela dagen.


Jag går iväg först av alla på morgonen. Går över innergården på väg bort mot bilen och när jag vänder mig om står Stella på balkongen och ropar ”Hej då, mamma, jag älskar dig”. Stella som har börjat fjärde klass. Idag hade hon sin ”första” långdag (de går till skolan till kl. 15.00 istället för till 13.20) och hon är märkvärdigt stolt över detta. Hon skulle ha med sig en mellanmålsmacka till eftermiddagen… Hon börjar bli stor nu den lilla tösen. Jag sätter mig i bilen och jag känner….för en kort liten stund…lycka. Jag begär inte mycket av livet och jag mår som allra bäst när vardagen flyter. Ytterligare en morgon blev jättebra i denna något stimmiga vecka. Det blir fler stimmiga veckor framöver och det är självvalt. Val och konsert som ger mig energi och får mig att växa men samtidigt levererar en släng av dåligt samvete för tid som går bort från barnen och hemmet…och då är det extra skönt att starta dagen med glada och pigga barn och ett gäng varma hej-då-kramar..


Ha en fin kväll!!

Av Sofia - 18 augusti 2014 17:22

Jag har de senaste dagarna lyssnat mycket på Molly Sandéns senaste låt ”Freak” och tycker den är otroligt bra. I samband med lanseringen av låten har hon startat kampanjen #överminstoltakropp och låter kläderna falla. Hon har under åren blivit utsatt för vikthets och mobbing. Hon gör upp med sina demoner och vill visa att hon duger som hon är. Det blev ett himla liv i media. Molly var inte tillräckligt tjock för att få göra så….. Frågan är vem som bestämmer VAD som är tillräcklig tjockt. Ja, det osar bara avundsjuka. Sedan finns det de som kan ha en åsikt om varför man nödvändigtvis måste klä av sig för att starta en sådan kampanj…och åsikter är fria…


Vi matas med ideal från det att vi är små och därefter ständigt…. Ta bara en sån sak som dockorna… Barbie med supersmala midjor och pinninga ben…Bratz-dockorna med lika trådsmala armar och ben i förhållande till sina gigantiska huvud. Å jag har definitivt inte föregått med gott exempel där – vi kan ha loppis och bli rika på det antal som passerat Johanna, Elin och Stella (jodå David fick nog vara med också om han ville…men han ville inte så ofta….) Frågan är hur det påverkar oss? Alla klädannonser och modebilagor - vad sätter det för spår...?


Det förekommer även mobbing ”åt andra hållet”. Vem har inte sett citatet: ”Män gillar kurvor – det är bara hundar som leker med ben…” på exempelvis Facebook. Stark är den som inte tar åt sig. Stark är den som vågar trivas i sin kropp – tunn, smal, överviktig eller ska jag skriva normal? Vad är egentligen normalt! Om en klädfabrik producerar flest plagg i storlek 38 och om affärerna säljer flest i dito storlek – är det då det mest normala?


Å du behöver väl inte springa så långt...du ÄR ju redan så smal.... Jag tränar för att orka, jag tränar för att min kropp är beroende av endorfinerna. Att träna regelbundet gör att jag förhoppningsvis får fortsätta att vara frisk…länge även om jag vet att det inte finns några garantier. Dessutom är det ekonomiskt smart med de fördelar som följer. Jag kan ha min garderob jag hade för 10—15 år sedan och även om jag gillar att shoppa nya plagg är det gynnsamt för plånboken när trender återkommer och basplaggen finns kvar. Läste fina och tänkvärda ord på Facebook för en stund sedan. De är skrivna av en släkting i rakt nedstigande led och jag håller med. Var snäll mot andra!! Bra Elin! Stå på dig! Var stolt att du är den du är!


”Vilken idiot kom på eller sa att vara smal är finare än att vara tjock? Om man är smal så visar man visst inte respekt för de som är tjockare. Man är visst elak när man är smal, elak mot dem som är lite tjockare.

Kan alla bara hålla käften med detta skitsnacket och inse att alla är precis lika fina? Du behöver inte vara smal för att vara fin. Och du har inte anorexia för du är smal, och du är inte... överviktig för att du är tjock. Alla är precis lika mycket värda även om den andra väger mer eller mindre än den andra.
ALLA är perfekta. Din hudfärg, vikt, läggning eller längd spelar ingen jävla roll.

Det spelar ingen roll om du är tjock eller smal, vit eller svart, homosexuell eller heterosexuell, lång eller kort. Om du är snäll mot andra är folk snälla mot dig. Karma. Och karma går inte ut på hur du ser ut.”Av Sofia - 17 augusti 2014 21:33

Det bästa som hänt idag är 14 km löpning i regn. Ork o syre. Vad kan man mer begära? Den andra mycket positiva händelsen var kvällen som kom. Tacofest för Johanna - vi firade att hon fixade sitt körkort förra veckan. Det blev en taco-lektion för mor o far som aldrig ätit detta kulinariska underverk nån gång. Har dock en stark känsla av att de lär göra detta själva framöver. Mamma hade med sig underbar morotskaka och pappa levererade en kasse egenodlade morötter - godis!!!!

Utöver ovan beskrivna händelser har dagen regnat bort, både utomhus och inombords. That is life!!!

Godnatt

Grattis till körkortet Johanna!!!

Av Sofia - 16 augusti 2014 16:14

Inte ofta man får tillbringa en grillkväll med Elvis. Igår fick jag den äran att göra det tillsammans med mina grannar. Det var inte speciellt god uppslutning, kanske 35 st med tanke på att det finns 94 st lgh i bostadsföreningen HSB Vävaren. Å andra sidan - befann de som inte kom inomhus hörde de säkert de fina sångerna ändå. Elvis hade fina grejer med sig i form av förstärkare, inspelad kör, gitarrer, dragspel o piano. Nej, det var såklart inte Elvis som kom utan Erling Lundberg men det vet i sjåen om inte han är mer känd än Elvis nuförtiden....häromkring. Han är överallt o jag begriper heller inte hur han hinner med.

 

Medan vi åt god grillad korv pratade vi gamla tider - hade honom som musiklärare i Parkskolan o jag sa att jag tyckte han såg precis ut som då (förutom hårfärgen). Frågan är om det var en komplimang - kanske tyckte jag att han såg väldigt gammal ut när jag var 15 å han 30..??? Nej, han är helkonserverad  kom vi överens om. Härlig underhållning hur som helst, underbar röst o hans mellansnack är riktigt bra. Han bjuder på och driver med sig själv på ett avspänt sätt! En riktigt trevlig kväll - pratade med många trevliga grannar och som grädde på moset vann jag kvällens tävling (gissa vikten på en burk med skrot o skruv) och fick ett kg kräftor!!

Idag har vi haft 10-årskalas för Stella. Startade med tårtkalas o därefter simhallen. Jag passade på att simma en timme - sååå gott!!! Ett lyckat koncept och tjejerna var nöjda. Det är så underbart att höra fyra 10-åringar sitta o fnittra!

Lördag! Regnet håller mig borta från svampskogen. Hade en kollega som plockat 16 kg....så det finns kanske lite till mig oxå....en annan dag!!!

Ha en fortsatt go lördag!!

 

 

Grillmästaren Dag. Solen höll sig framm och inget regn!!

 

Danni, Stella och duktige vaktmästaren Peter

 

Erling "Elvis" Lundberg

 

Sköna låtar med skön röst!!!

 

Kul kväll!!!

 

Här dricker Danni och Stella fruktsoda och gissar vikten på burk med skruv och skrot...

 

Sötaste 10-åringen i världen!!!!

 

Fnitterfika. Daniella, Stella, Tilda och Tuva

 

Vacker men....hade den varit lika god som den var dyr hade det varit bra....   

 

Dax att blåsa ut 10 ljus!!!

 

Men va.....jag blåste ju uuuuuut!!!!

 


...hade inte berättat för Stella att det var evighetsljus. Det kvittar hur många gånger man blåser ut dem så återtänds de...

 

Töserna på väg mot simahallen!!

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ SigridSofia med Blogkeen
Följ SigridSofia med Bloglovin'

Text o bild


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se