Alla inlägg under augusti 2014

Av Sofia - 15 augusti 2014 16:43

Jag växte upp i en familj på landet och pappa var mjölkbonde. Han hade även lite ungdjur och grisar. Kan inte påstå att jag kelade med grisarna men visst tyckte jag det var kul att gå ut med svinaspannet (slängd mat från köket = dåtidens bruna påse) och se på när de trampade omkring i maten och samtidigt åt. Jag vet att pappas djur behandlades väl och att de mådde bra. Så självklart så det känns onödigt att till och med skriva det. Jag vet vilket jobb han la ned och alla andra lantbrukare med honom - att vara bonde är ansvar dygnet runt och mycket mycket arbete. Idag är det mina två bröder som tagit över och driver gården med samma oförtröttliga energi och god omsorg om djuren.


Under hela min uppväxt åt jag enbart kött från min fars gård. Att veta var köttet kom ifrån var fullständigt självklart för mig. Det var liksom inget snack. Jag minns fortfarande lukten i svinahuset då grisslakten ägde rum. Grisen/grisarna skållades i kokhett vatten (obs efter att döden inträffat) så svålen blev fri från hår. Som liten upplevde jag aldrig detta varken otäckt eller äckligt – det var så naturligt.


Jag har en önskan om att det vore lika naturligt för ALLA att veta varifrån köttet kommer. Om du bor i stan och köper din förpackade fläskkotlett på ICA eller Willys ska du ändå kunna veta varifrån grisen kommer, att djuret har behandlats på ett bra och humant sätt från födsel till väg mot slakt. Därför röstar jag på Centern. Centerpartiet jobbar oerhört hårt med frågor som bra djurhållning, nej till antibiotika i foder, nej till svanskuperade grisar, ha tydliga märkningar av livsmedel som gör det enkelt att göra medvetna val i affären.


”Svenskt jordbruk står för god djuromsorg, säker mat, öppna landskap, miljöhänsyn och arbetstillfällen. Jordbruket spelar också en viktig roll i omställningen till ett hållbart samhälle.


Svenskt jordbruk är bäst i världen när det exempelvis gäller låg antibiotikaresistens, liten förekomst av salmonella och god omsorg om djuren. För att vi ska kunna upprätthålla de här högre kraven i ett internationellt perspektiv behöver svenskt jordbruk stöd. Svenskt jordbruk står för god omsorg om djuren, säker mat och öppna landskap. Jordbruket är en viktig pusselbit i omställningen till ett grönt och hållbart samhälle.


Under våra år i regeringen har vi haft stort fokus på och gjort mycket för de svenska bönderna. Vi har förenklat regler och minskat den administrativa bördan. Vi har tillsammans med EU satsat 35 miljarder kronor på landsbygdsprogrammet och vi har tagit bort skatten på handelsgödsel. Vi har också sänkt många avgifter inom jordbruket. Men det finns mycket kvar att göra.” Källa: www.centerpartiet.se (besök gärna sidan!!!!!)


Valet vi som konsumenter gör är viktigare än vi tror. Att välja en billig dansk fläskfilé hotar inte bara din egen hälsa - det hotar vårt öppna landskap. Hur vore vårt Sverige utan bönder, odlade marker och betande kossor och andra djur - igenvuxet och rätt lessamt. Tänk på det nästa gång du står där i butiken och funderar.


Jag är bonnatös men sta’bo och jag vill veta att det kött jag köper och äter har en okej historia!!! Krångligare än så behöver det inte vara!


 

En härligt grönt gäng  - centerpartister i Nässjö. Olika yrken, olika erfarenheter, olika åldrar, män och kvinnor -  en bild  som alltså speglar vårt sammhälle. Alla behövs! 

ANNONS
Av Sofia - 14 augusti 2014 10:00

Jag fick en godispåse i mitt dörrinkast häromdan... En sån där varierad påse med en blandning av de godaste bitar. När jag öppnat föll ju ögonen direkt på den godaste och vackraste pralinen.. Den ska jag ha!! Eller rättare sagt - den ska NI välja för ni har också fått denna godispåse i era brevlådor. Jag har faktiskt förmånen att vara med o tillverka den där fina pralinen - den bästa av alla i påsen!

Jag pratar inte om gelé o choklad nu. Jag menar den evenemangsfolder som Nässjö kommun nyss levererat. Hela hösten är späckad av program o den godaste musikpralinen äger rum lördagen den 20 sep kl 19.00 Platsen är Pigalle (med de där vansinnigt sköna blåa stolarna ni vet...där man sitter skönt länge..)

Höglandskåren hyllar Nässjö stad som i år fyller 100 år tillsammans med stjärnor som Magnus Carlsson, Blossom Tainton, Robert Haglund och vårt lokala härliga band Amazon. Å sist men inte minst - kören TCB och we are Taking Care of Business som körnamnet står för. 

Det blir en fartfylld show och denna kväll är godisskålen proppfull med de bästa av det bästa. Underbara låtar och bling bling är bara förnamnet!!
Boka lördagen den 20 sep! Säg till grannen, nära och kära! Kom o fira Nässjö stad 100 år tillsammans med oss denna kväll!! Magiska timmar utlovas!!!

Biljetter köper man på butikerna Bonvings, Peters Ur och Optik eller JC i Nässjö. Man kan även beställa via mail: hoglandskaren@yahoo.se

VARMT VÄLKOMNA!!

ANNONS
Av Sofia - 13 augusti 2014 17:06

Jag är en mycket stolt moder idag. Stolt så jag spricker. Jag fick ett SMS av min äldsta dotter Johanna kl. 09.37 idag. Strax innan jag skulle gå in på ett möte. ”Just det, har glömt att berätta att jag ska köra upp om 20 minuter”….. Kan väl säga som så här. Var inte 100% koncentrerad på detta möte förrän nästa SMS kom och jag vågade knappt titta vad det stod.


”JAG HAR KÖRKORT!”


Jag vet hur det känns. Vet vilken innerlig frihetskänsla det är att få den där lappen. Minns det själv som igår. Samtidigt är känslor av stolthet och glädje ihopsnurrade med lika mycket ångest och rädsla. Ja, ni fattar. Även om hon kör försiktigt (vilket hon har looooooovat) är det många andra idioter ute på vägarna och vilda djur etc. Men sådant är livet. Det är väl föräldrarmedaljens baksida – att känna just ångest för att det alltid ska hända sina barn något som är mindre bra.


Stort grattis Johanna!! Idag klev du upp ett steg till på vuxenstegen och jag fattar knappt att det är sant att du faktiskt får framföra ett fordon i trafiken….alldeles själv….


Förutom ovan glada händelse har jag idag bara längtat till kvällen. Då kommer en stor leverans av goda kantareller som på något vis ska ätas upp i ännu godare sällskap.


Ha en go kväll!!!


Av Sofia - 12 augusti 2014 21:27

Är genomtrött efter ytterligare en tuff dag på jobbet samt ett antal timmar packning av valbroschyrer. Träffade många nya trevliga centerkvinnor i kväll och det var många intressanta diskussioner. Kuriosa från kvällen var att Centerkvinnor för cirka 30 år sedan presenterade ett förslag om att anordna en brygga vid Ingsbergssjön.... Snacka om att vara före sin tid!!! Vi hade det bra runt bordet, och tiden gick faktiskt fort samt en riktigt god fika!!! Nu småvärker det dock i både axlar och händer. Ingen syssla man gör sådär ofta. Snart dimper det ner en mycket fin folder med härligt grönt innehåll i era brevlådor. Läs och begrunda INNAN det passerar till återvinningen - TACK!  

 

Å nu vill jag bara till kudden vilket oxå kommer inträffa om cirka 10 minuter. Bara tandborstningen kvar. Det skenar lite nu...vardag och alla sysslor och måsten. Jag känner att jag saknar min extra växel. Måste hitta den snart. Har för tillfället ingen idé om hur...men i morgon är en annan dag. En förhoppningsvis piggare dag. 


Bjuder på lite bildgodis i form av en suveränt trevlig kräftskiva hos min bror Anders och Lotta i Norra Sandsjö från i söndags kväll.


  

Bror Pelle och pappa

Det blev grillade hamburgare till "förrätt".

     

Uppsjön intill Runåsen där korna betar...


  

"Rätten efter....."

  

Vackert!!

Av Sofia - 11 augusti 2014 17:25

Idag vaknade jag av att regnet slog hårt mot sovrumsfönstret. Det smattrade så högt att jag knappt hörde mobilens alarm. Sängen var extra skön...som den kanske alltid är när det är dags att gå upp en jobbardag. En måndag. Första måndagen efter 4 veckors semester. Men faktum är att jag ändå lyckades plocka fram tacksamhetskänslan - jag är faktiskt lyckligt lottad som har ett jobb. Peppning!!! Dessutom är det härligt att få träffa alla goa kollegor igen. Startade dagen med internmöte vilket gjorde att min inbox FULL av mejl fick vila ytterligare några timmar. Vi diskuterade status efter sommaren. Arbetet under sommaren har flutit på som det ska, medarbetare, duktiga sommarjobbare och ersättare har levererat. Mindre roligt är åskan som förstört och man kan konstatera att man är liten inför naturens krafter och även onda krafter (inbrott, klotter och andra dumheter…)


Ekorrhjulet har startat och även om det inte på något sätt slutar att snurra under semestern är det desto mer som ska fungera nu. Tider och möten att passa. Arbetsuppgifter att genomföra och deadlines att hålla. Få undan! Serva! Över 100 mejl i inboxen. Drygt hälften kunde jag avfärda som oviktigt och skräp. Resten var både viktig information samt några halvakuta och akuta saker. Så jag har att göra även denna veckan….å nästa…å nästa… Det är skönt att ha ett jobb att gå till.


Under dagens raster och lunch har vi jobbarkompisar pratat nyss avslutad semester. Å efteråt kan man sammanfattningsvis konstatera att alla!!! är nöjda med sina lediga veckor. Det känns så mycket bättre att börja arbeta när man fått sol och riktig värme (varvat med härliga upplevelser och go vila såklart).


Kvällen tillbringar jag med mina gröna centervänner. Det närmar sig VAL och vi alla har ett stort ansvar att gå och rösta. Om ni har dagens tidning att tillgå – läs en suverän artikel av Ronnie Gustavsson under ordet är fritt. ”Frihet under ansvar”. Den 14 september är det val igen. Då är det viktigt att komma ihåg  historien… Mycket bra skrivet och sant!!!


Ha en underbar kväll!!

Av Sofia - 10 augusti 2014 17:17

Summering av vecka i paradiset Skrea strand. Det har inte varit strandväder varje dag men helt och fullt tillräckligt. Dessutom har det blivit många goa och soliga eftermiddagar uppe vid stugan och Susanne och jag har diskuterat både stort och smått, vissa saker har vi nog faktiskt helt enkelt löst...


Vi har hängt ihop i många herrans år nu. Vi träffades ungefär i den åldern som hennes Tindra befinner sig i nu - 7 år. Å det är som ni förstår längesedan. Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess och det finns nog ingen som känner mig så väl som Sus. Har haft så otroligt mycket kul ihop samt stöttat varandra när det inträffat mindre roliga saker. Det är kanske inte är de stora grejerna - resor eller fester som har varit tongivande utan mer de där långa telefonsamtalen, de där diskussionerna som nu vid campingstugan. Gott att få en vecka ihop med våra barn som funkar så bra ihop. Davve, Allex och Wille har man knappt sett av - någon gång har de varit hemma och käkat. Elin, Tindra och Stella har pysslat och grejat. Johanna och Robin kom igår och det kändes verkligen som att de trivdes bra. Kommer gärna tillbaka till campingen nästa år och frågar vi David ;) gör han det oxå....brudar....


Idag var det bara frukost, städning och ihoppackning som gällde och det gick snabbt och fort. Ett mat-stopp på Burgerking gav lite energi och därefter HEMMA!!!! Nu väntar tvätt och så lite tvätt och så lite tvätt. Medan maskinen trummar på beger vi oss till kräftskiva till min bror Anders i Norra Sandsjö. Det är bra att ha full speta sista dan före jobbstart. Jobbångest hinner inte tränga sig in i mitt huvud..


Stor kram


 

Friends!!! 

Av Sofia - 9 augusti 2014 18:23

Idag är det Tindras 7-årsdag. Med sång o glass blev hon hyllad o hon blev så glad för alla de paket hon fick. Så snäll hon måste varit....

En strålande fin morgon välkomnade mig o det var vemodets steg jag i morse gick. Sista rundan vid öppet hav innan vi far hem genom de mörka och täta skogarna. En vecka går så rasande fort o nu när man kommit in i campingstugelivet vill man ju stanna längre. Den känslan har man då man på förmiddagen satt i sol o varma vindar på stranden.

Känslan av att vilja komma hem kommer smygande när eftermiddagens störtskurar o kraftiga höstvindar attackerar. Trångt, blött, fuktigt i en campingstuga...man är inte mer än människa!!

Hursomhelst har vi haft en underbar o skön vecka, bra väder, god mat, barn som är nöjda o glada. Det var väl denna lördag då som blev lite märklig o lessam. Sånt är livet o livet går vidare.

I morgon är det nedpackningsdag o jag hoppas såååå att inte regnet smattrar mot rutorna i morgon när vi vaknar. Utcheckning kl 12 o sedan hem o tvätta...., packa upp.....därefter kräftskiva hos min fine bror Anders o hans familj. Härligt att se fram emot!! 

Ha en fortsatt fin lördag!!

Tindra 7 år

Gårdagens grillning

Bra vinställ på grillen men skakar man grillen (fördela kolhögen) blir det inte så bra...

Susanne gör ytterligare ett armband.

Skål P-A

Stella, Robin, Jois o Elin

Susanne, P-A o Tindra

Av Sofia - 8 augusti 2014 17:25

Ullared är ett fenomen. Så är det. Punkt. Oavsett om man älskar eller hatar för det finns nog inget känsloläge mittemellan.... Jag har under alla de år vi har campat på Skrea sett de gula kassarna med blå text o tänkt: "Hur orkar de...?" Inte förrän i våras när jag handlade halva hemmet samt hade med mig två supertaggade döttrar ändrade jag uppfattning om detta ställe. Åker man väl dit - det lönar sig. Det är dessutom bra saker. Kanske är inte alla grejer är billigare men det mesta. 

Under dagens frukost hade jag inte mkt att välja på. Tre mot en ville åka till Ullared o den som inte ville var jag. Jag blir fattig(are) - det slutar ju så trots att man tjänar på prylarna. Å jag skulle ju inte ha nåt...möjligen att jag saknar Svinto... Elin var i stort behov av Mybelline Fit me Consealer...??? o eftersom 14-åriga tjejer måste ha detta o det är HALVA priset på Gekås jämfört med H&M... Bara det värt resan. Eller?

Fasade för kö in och att morgonens häftiga störtskur åter skulle anfalla men vi hade tur. Ingen kö, inget regn. Efter en timme av sick-sackande av kundvagnen är jag...fattigare...visst...men jag har med mig snygga (o billiga) taklampor till vardagsrummet, kökshanddukar....och SVINTO!! 200 gram för 23 kr. Wow!

Ikväll grillar vi o vår skara har utökats med fadern i stuga nr 7 (P-A)
samt min älskade äldsta dotter Johanna o hennes pojkvän Robin. Underbart att samla ihop skocken. Förutom karré (inhandlat på Gekås) blir det majskolv o halloumi för att göra måltiden mer veggo.. Hur vi ska få plats 6 pers i en fem-stuga...det löser sig. Vi är uppfinningsrika!!

Kram

Hur varierar man en förpackning underbart god korv från Ugglarp i tre måltider - omelett med topping : )

Davids longboard har givit alla barn mkt nöje under veckan.

På väg till Ullared, 30 km i en störtskur... Fick stanna på en P-ficka!

Från myllret på insidan....Gekås...

Bevis....

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ SigridSofia med Blogkeen
Följ SigridSofia med Bloglovin'

Text o bild


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se