Alla inlägg under maj 2015

Av Sofia - 12 maj 2015 20:40

Jag vet att jag gnäller i bland. På agendan och tidsbrist och kampen på klockan som inte alltid är kul.... Å jag var väl innerst inne hyfsat naiv när jag tackade "ja" till uppdraget om att vara ledamot i BU-nämnden. Naturligtvis var jag medveten om att uppdraget innebär ett stort ansvar - men när det gäller antalet möten och all tid som går bort från mitt ordinarie jobb kunde jag nog inte föreställa mig hur många timmar det faktiskt var. Å då har jag naturligtvis inte räknat in all den tid som består av att läsa papper....och sätta sig in i och förstå. Det är ju det det handlar om som politiker. Att förstå trots att man inte är "sakkunnig". Jag sitter inte i nämnden för att jag är utbildad pedagog - jag sitter där för att jag har ett starkt engagemang och är intresserad allt som rör skolan. 


När jag väl stämplat ut från mitt jobb kan jag ändå alltid koppla på fokus - BU vilket är otroligt skönt. Däremot ser jag det som en enorm fördel att jag jobbar på Tekniska Serviceförvaltningen - man ser saker från två håll vilket jag även drar nytta av i min tjänst som fastighetsekonom. Då kan jag se saker i min vardagliga omgivning med BU-ögon. Murarna mellan olika kommunala förvaltningar kan ibland vara höga.....och det är min övertygelse att kommunen skulle må bättre av att murarna revs....eller åtminstone nöttes ned en del. Vi är ju alla Nässjö kommun. Vi tillsammans kan ju samarbete så resultatet blir det bästa! Åt alla håll!!


Möten a la beredning, utskott och nämd....intressant och mycket lärorikt. Än intressantare är att komma ut till verksamheten i egenskap kontaktpolitiker - ikväll på Åkersskolan. Att höra rektor och förskolechefs engagemang och positiva anda när det gäller verksamhete och olika projekt är en fröjd. Det sprider glädje och värme och smittar verkligen av sig till oss som lyssnar - politiker och föräldrar. Jag är övertygad om att de barn som har fått gå här inte kommer finnas med "röda siffror" i öppna jämförelser och annan statistik om några år. Stor eloge till kvällen - till Åkersskolan, fritidsverksamhet och förskolorna i området. Det är så otroligt härligt och spännande att få ta del av ert arbete på denna nivån och själv "tillhöra" BU!!!


En mycket mycket lång dag är till ända! Stella går o är småsur för att det är kortvecka i skolan och att det är "fredag" i morgon..... Elin går som på moln för att hon är beviljad ledighet från skolan i morgon (konsert i Stockholm med bästisten Emma och hennes föräldar - Five seconds of summer). Ja det är sannerligen olika......lusten och viljan till skolan!


Godnatt!!!!!ANNONS
Av Sofia - 11 maj 2015 18:56

  • Internmöte
  • Datormografi buk
  • Extramöte BU

Tre punkter för dagen! Tre punkter med minst sagt skiftande karaktär. Intermöte med avdelningen – varannan vecka äger dessa rum och de är guld värda. Vi diskuterar det som händer på avdelning bygg, berättar om sådant som är nyttigt för våra kolleger att veta. T.ex status byggprojekten. Det senaste året har det varit mycket diskussioner om olika förseningar...... Förseningar som inte bara ger mindre bra rykte och drabbar Tekniska Serviceförvaltningen. Hela kommunen drabbas. Dessutom drabbas föräldrar och barn när utlovade förskoleplatser blir skjutna på framtiden (ombyggnation av skola till förskola = försenat). Det har skrivits en hel del i tidningarna och det är bara så otroligt tråkigt. Dock vet jag att våra projektledare samt byggchef sliter sitt hår och gör allt i sin makt för att påverka åt rätt håll!


Å så en röntgen till. Det började i höstas med kraftig förkylning och jag sökte för extrem hosta….. Därefter upptäcktes blåsljud på hjärtat, misstänkt klaffel, sedan astma, förstorad ”Vena cava” (ven till levern)…. Ja, det har varit många bud om mitt tillstånd och mängder av undersökningar och röntgentider. Inget av ovan har dock bekräftats...känns det som. Jag kan då inte klaga på sjukvården att de inte tar saker och ting på allvar men i mitt fall….är jag lite tveksam. Hur mycket har jag kostat hittills? Å jag som känner mig HELT frisk. Springer 4—5 mil i veckan och har oftast (?) god ork över till hem, barn och övriga intressen…..(tänker här mest på fysisk ork - inte mental ork....) Men visst – när nattens mörker ibland levererar några spöklika tankar ligger jag förstås och tror att jag har något allvarligt i kroppen….och kan känna ångest....


Extramöte BU. Ja, dåliga resultat i skolan och enligt dagens tidning – för trånga lokaler. Vi har lite o bita i. Det kan kännas övermäktigt ibland – detta uppdrag MEN allt ska ju inte vara lätt. Å andra sidan ÄR det väl väldigt POSITIVT att Nässjö växer!!! Det är ju det vil vill och då måste det får kosta!!!! I morgon kväll ska jag ut till ”verkligheten” för det känns så att vara på föräldraråd – denna gång Åkerskolan inkl. förskolor fritids Åker och Fredriksdal. Trevligt och intressant! Nästa vecka ska jag ut i verkligheten på riktigt. Torsdag förmiddag besöker jag Stellas klass och äter där, på eftermiddagen besöker jag Davids klass på Norråsaskolan. Jag trodde i min enfald att både Stella och David skulle bli glada….motsatsen bevisar att tiden gick ännu fortare än vad jag trott. De accepterar men inte mycket mer….


Ha en fortsatt fin kväll!!!

ANNONS
Av Sofia - 10 maj 2015 13:28

Efter havregrynsgröt och ägg tog jag en lång promenad till Spexhult. Underbart väder och fridfullt att låta hjärnan göra avslut på veckan och uppstart på den nya som kommer. En kort arbetsvecka väntar men de tre dagarna är späckade innan ledigt veckoslut nalkas. Medan jag gick kunde jag ana en å annan regndroppe men solen sken bitvis och välkommen riktig vårvärme. Kommer hem och himlen ÖPPNAR sig. Hällregn och störtskur - vilken tur jag hade. Att bli dyngsur under promenad är mycket värre än under en löpartur. 


Jättetrevlig gårdagskväll kan läggas till minnenaav alla härliga släktkalas. Johanna 19 år firades och timmarna rann iväg fort. Ugnsbakad lax på spenatbädd med täcke av Västerbottenost, färsk potatis fick vi som inte är vegetarianer. Johanna fick biffar av broccoli, morot och lök på dito bädd och dito täcke. Det blev jättegott och hon har å äta idag oxå. Jag som alltid lagar för mycket mat har nu några fina matlådor med lax. Efterrätten å andra sidan hade jag missbedömt åtgången på. Det räckte knappt......men det söta ska vi ju dra ned på.... TACK alla för att ni kom å firade och gladde Johanna!


Snart dax för nästa måltid. Biffar och brunsås - favoritmaten nr 1 hos barnen. Det blir lite sött oxå. Fick jättefina rabarber av min fina svägerska Monica igår - Stella och jag fixar rabarberpaj! TACK!!!!


Ha en fortsatt skön söndag!!!


 

19 år och finaste fin!

 

Ja må hon leva!!!!

 


 

Gästen gör festen

 

Kidzen vi TV'n

 

Jag och Jonas

 

Kissen har funnit sin favoritplats. Den mjuka pianopallen.

 

Ginos på begäran. Gratinerade blåbär, hallon o jordgubbar med vit choklad

 

Klart man ska ha ljus i tårtan!


 

....samt ballonger i taket...

 

Nån tog min iFån o fotade lite.... Storasyster och lillasyster

Av Sofia - 9 maj 2015 15:19

Det är fantastiskt roligt att ställa till med fest....när väl menyn är spikad....bara man vet vad man ska bjuda på så är resten kul under förutsättning att alla kan komma. Å det kan de ikväll. Båda mina bröder med fruar, mor o far, Jonas. På kusinsidan blir det lite manfall - bara Ella och hennes Robin kunde men så är det. Jobb och annat på agendan får man ta! Å faktum är att vi inte firar våra barn med släkten mer än upp till 18 år. Student året därpå - sen får det vara bra! MEN Johanna ville ha fest och då fixar jag det. Eftersom hon och en kusin tar student samma dag blir det lite krångligt iår så nu har vi 19-årsfest. Å tusen tack och lika många kramar till Jonas för att du kommer ikväll. Du vet varför! En stjärna i himlen o mängder hos mig!


Det var längesen jag fixade foto-grattis i tidningen till Johanna men idag var hon med. Flera andra blivande studenter oxå för den delen! Man får "studentpoäng" om man var med i tidningen med namn och bild nu under våren. Dessa poäng ska sedan leda till att klassen vinner och får springa ut först från Brinellskolan lördagen den 6 juni. Uppdragen har varit av skiftande karaktär. Johanna badade i fontänen vid stationen i går. Tyvärr har jag inga bilder.... Civil olydnad? Ibland får man skruva på reglementet. Allmän badplats lär det ju aldrig bli men offentlig är den ju i allra högsta grad.


Katten Whiskey har flyttat in på Ulriksdalsgatan 6E. Igår anlände han inkl. kattlåda och matskål. Han gick på lådan direkt vilket är mycket skönt!!! Han verkar trivas här. Nu håller vi honom inne ett par dar så han inste studsar hem direkt till Renstigen. Å andra sidan är det så nära så jag blir inte förvånad om vi får göra om momentet några gånger.


Ha en fortsatt fin lördag!!! Det kommer vi att ha!!


 

Grattis tösen!! Å grattis till studentpoäng!!


 

Dukat till fest!! Härligt när man får plats!!!!

 

Välkomstmiddag - blötmat!!!

 

Jodå, det ska nog att bo här oxå...

 

Det gäller att hitta nya favvo-platser!

Av Sofia - 8 maj 2015 19:32

Jag har skrivit om det förr. Närmare bestämt den 13 mars på min blogg och inlägget blev senare i mars en artikel i Smålands Dagblad. ”Småbarnsåren är fem minuter av livet – njut dem”. Jag fick mängder med respons på inlägg och artikel. Å då menar jag verkligen mängder….. SMS, mail och meddelande på Facebook – från människor jag känner och de jag inte känner. Flera som jobbar inom förskola och som ser hur fenomenet ökar, höll med mig om huruvida vi använder/utnyttjar systemet för att lämna syskon (som är yngre än 3 år) på förskola när man är föräldraledig med ny bebis. Jag har även efter detta sett andra skriva om dito så visst är ämnet aktuellt!


Eftersom det är ett sådan hårt tryck på förskoleplatser och stora barngrupper i Nässjö kommun kände jag att jag måste bolla mina funderingar vidare. Om vi kan göra något litet åt detta kanske trycket på platserna sjunker. Jag har tagit upp det i min partigrupp och blivit ombedd att ta det vidare i BU. I diskussionerna har jag bara känt mig gammalmodig och faktum är att enligt lagen (hur man nu tolkar den) har man ”rätt till” att lämna barnen på förskola TROTS att man är föräldraledig och TROTS att barnet bara är ett och två år…. Beteende har ökat och det verkar som om föräldrar har tappat tron på att uppfostra och ta hand om sina egna barn.


Skollagen kapitel 8

 

5 § Barn ska från och med ett års ålder erbjudas förskola i den omfattning det behövs

med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete eller studier eller om barnet har ett eget

behov på grund av familjens situation i övrigt.

 

6 § Barn, vars föräldrar är arbetslösa eller föräldralediga enligt föräldraledighetslagen

(1995:584) för vård av annat barn, ska från och med ett års ålder erbjudas förskola

under minst tre timmar per dag eller 15 timmar i veckan.


I skollagen kapitel 8 går att läsa Enligt 6 § har man alltså som förälder en rättighet att lämna bort ett syskon som är under 3 år när man är föräldraledig. Hur sunt låter det i dina öron? Att däremot vara hemma med sina föräldrar när man är så liten borde vara en självklar rättighet för ett liten knodd. Personligen anser jag att dessa båda paragrafer talar lite emot varandra. Det finns säkert enstaka familjer där barn har speciella behov och behöver social kontakt/träning utöver familjen men i de flesta fall tror jag att det handlar om annat. Jag har begärt avpersonifierad statistik betr. antalet som gör så här i Nässjö kommun och det ska bli intressant att se just antalet. Trycket på förskoleplatser är som sagt hårt i Nässjö kommun och det bara ökar. Antalet just små barn ökar!!! Kan man göra något åt större barngrupper hoppas jag att föräldrarna inser vad som är viktigt och att personal kanske kan påtala/framhålla att förskolan är till för arbetande föräldrar.


Ja, jag har gjort vad jag har kunnat…. Vad är nästa steg? Att försöka komma in i riksdagen och sedan skriva om skollagen. Jag är inte riktigt där i min politiska karriär :) Det räcker fullt ut att jobba 100%, vara fyrbarnsmor och vara engagerad i BU-nämnden. Att påverka på lokal nivå och förändra är mycket svårt när lagar är skrivna…. Frågan är om lagen är skriven för barnen eller för föräldrarna….


I kväll har jag monterat ihop ett vinställ (tor 17 att det var billigt med tanke på tiden det tog att montera och ändå gjorde jag fel.....) Suck!! Barnen är åter! Mackor med bacon, mozzarella, tomat och basilika väntar.. Hunger!!!


Ha en fin fredagskväll!!


 

Vinställ check!!!!! 

Av Sofia - 7 maj 2015 13:14

Idag är det verkligen inte någon vanlig dag. Idag är det min äldsta JOHANNAS födelsedag. 19 år den 7 maj!!! Hur gick det till? Jag är ju inte mer än typ 25-26 år själv – som jag var när jag födde dig….? En kall majdag för nitton år sedan anlände du, en vecka senare än planerat. Du vände uppochned på min värld, på mina känslor, på hela mig på ett ENBART positivt sätt. Omtumlande att bli förälder första gången och man är saligt lycklig. Att vara förälder är det roligaste jobbet man kan ha men också det svåraste. Be sure!!!


Det stundar student för Johanna och igår var vi och tittade på det gymnasiearbete hon gjort i sin klass Estetprogrammet på Brinell. 100 h skulle läggas på detta och Johanna har utfört projekt ”fylla väggen med mönster” på sitt rum. Mellan raderna har jag kunnat tyda att det tagit mer (?) än 100 h och uttrycket ”ta sig vatten över huvet” har väl snuddat vid min tanke nån gång… För att inte tala om för henne själv – läste på Instagram för ett tag sedan…. #jaghatardigväggjävel….. Dock blev slutresultatet mycket fint. (Funderar på mitt eget specialarbete i trean inför student. En uppsats – Hur fungerar ett Aktiebolag? Jag hade varit mer än glad om jag istället hade fått måla mönster på en vägg.....


Resten av gårdagskvällen gick åt till trädgårdsarbete. Häckklippning, rensa ogräs i häcken, räfsa ihop’et, klippa de egna lilla gräset (de stora plättarna hjälps vi i samfälligheten åt med)… Jonas fixade häcken och jag det övriga – gott teamwork. Att rensa häck - det känner jag faktiskt att jag kan.....många meter häck har mina händer rensat några sommarjobb i rad på Norra Sandsjö kyrkogård. Vi startade inte grillen förrän kl. 20.30….jag tror alltid att allting tar kortare tid…. Somnade så gott till hockey-VM i soffan….slöt ögonen när Sverige ledde stort mot Kanada och vaknade av att blågult hade förlorat…


Ha en fortsatt fin dag alla och Johanna: Stoooooooooooooor födelsedagskram!!!


 

Älskade unge - grattis!!!

 

En sammanfattande bild över väggen och arbetets gång

 


 

Nöjd mor över dotter och nöjd dotter över sitt arbete (tror jag)...

 

Jonas i en stol av däck (en annan tjejs gymnasiearbete) - jätteskön och frän idé!

 

Grilltallrik efter trädgårdsarbete!

Av Sofia - 5 maj 2015 17:38

Check med stort ”C”…. Jag har väntat på denna dagen länge och det går nästan inte att beskriva hur skönt det känns…. Överlåtelsen på min lägenhet är klar och jag äger den inte längre. 13 månader var den min och det var med glädje jag köpte den och ännu mera glädje när jag sålde den. Stans absolut bästa mäklare gjorde denna affären till enbart positiv – för både säljaren och köparen. Det är härligt att få hjälp av proffs och dessutom skönt att se att de ”nya Nässjöborna” jag sålde till, ser fram emot att få flytta hit och trivs med sitt beslut.


Fick några härliga bilder av min mor igår via mobilen. Kort på min mormor Sigrid och farmor Hildur i ung ålder. Sigrid är nog inte mer än 12 år och Hildur kan nog vara cirka 20 år. Tänker ofta på dessa personer – hur de hade det som unga. Hur såg livet ut för dem? En vardag med hårt jobb och slit utan datorer och mobiler. De fick lära sig att sy kläder, sticka, virka, väva, spinna, mjölka kor, baka, ysta ost, kärna smör, tvätta utan tvättmaskin..... Sysslorna var inte heller direkt fritidsaktiviteter utan de gjordes för att överleva och klara sig. Vardagen bestod mer av hårt arbete och förmodligen var de oändligt tacksamma över att få möjlighet att gå i skolan även om det inte var många år de fick göra det.


Satt och funderade lite över skillnaderna idag när jag som BU-ledamot besökte Norråsaskolans föräldraråd. På senaste tiden har ord som elevinflytande och delaktighet varit lite på modet. Inget fel med det - absolut inte - inte heller fel med t.ex enkäter och undersökningar i sig men om vissa elever får välja vill de hellre ha sommarlov året runt än gå i skolan.... Sjunkande resultat i skolan och vad beror??? det på? Vi har lärare med hög kompetens och bra och pedagogiska böcker samt alla tänkbara digitala hjälpmedel. ”Tesagt gäller” gällde förr och det var förmodligen ett hårt klimat mellan lärare och elever och även mellan föräldrar och barn. Lyda och va tyst! Kanske har vi gått från ytterlighet till ytterlighet…..både på gott och ont.


Rätt eller fel….bara mina reflektioner…tankar och känslor……


.....Å ett givande samtal med en underbar människa i eftermiddags gör att jag tänker lite extra på henne resten av kvällen! Stor kram!!!!!


  

Fastighetsaffär genomförd med beröm mycket väl godkänt!! Jag fick ytterligare en blomma att pryda fönstret med!

     

Mormor Sigrid cirka 12 år

  

Farmor Hildur som 20-åring (cirka)


Av Sofia - 3 maj 2015 14:24

Vaknar och solstrålarna vill in genom persinennerna....en sån skön känsla. Snön är borta (nästan) överallt och temperaturen är åter lite mer vårlikt normal - alltså inte minus utan cirka 7--8 grader. Kung Bore smyger sakta tillbaka in i boet med svansen mellan benen (om han nu har någon) och skäms.... Jag vet vad han gör nu när de vita och blåa sipporna lyser i kapp med solen. Samlar kraft till nästa vinter...som förhoppningsvis inte börjar allt för tidigt.


Efter en god och sen söndagsfrukost startade projekt montering utemöbler samt ta hand om allt emballage. Det blev exakt så bra och fint som jag trodde, om inte ännu bättre. Jag längtar redan tills vi kan slå oss ned och känna in altanen (när man slipper jacka och två filtar).


Gårdagskvällen var fantastiskt trevlig. Henrik hade ordnat en överraskningsfödelsedagsfest för grannen Tina. Hon hade varit på kurs hela dagen och visste inget om hans planer. Huset var fullt med trevligt folk - släkt och vänner - och maten var supergod - en härlig buffe med allt möjligt gott! Eftersom merparten kvinnliga gäster är lärare och många vid vårt bord är/har varit engagerade i ledarskap av ungdomsidrott blev det intressanta diskussioner om både skola och idrott!!


Nu är det bara en löpartur som saknas för dagen och sedan drar jag mig söderut...några mil....


Ha en fortsatt fin kväll!!!


 

Tårta för födelsedagsbarnet Tina!!

 

"M" som i montering och man.....

 

Utemöbler och täckjacka på...

 

En blomma i krukan och lite värme....sen så.... 

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18
19
20
21
22
23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ SigridSofia med Blogkeen
Följ SigridSofia med Bloglovin'

Text o bild


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se