Direktlänk till inlägg 7 mars 2018

Skam o skuld och heder

Av Sofia - 7 mars 2018 18:58

Tänk dig att vara ung kvinna i Sverige. Att ha sina rötter i ett annat land med en annan kultur. Att känna att du vill vara fri, gå på bio o umgås med svenska vänner, att utbilda dig SAMTIDIGT som du då vet att du går mot din familjs vilja. Du drar skam över familjen.... Familjens planer är att gifta bort dig med en släkting från ditt ursprungsland, med någon du inte älskar. Tänk dig!


Gårdagen var en lång dag. Det är dagarna oftast men de kan innehålla olika grader av intensitet. Igår var den hög. Hela dagen. Lyssnade mest och funderade men det tog på krafterna. Var inbjuden som BU-politiker till Brinell och lyssna på Christina Malmqvist från Länsstyrelsen i Östergötland. Dagen handlade om hederskultur och Christina är socionom och har jobbat i många många år med just detta och den problematik som följer.


Eftersom denna frågan ligger mig så varmt om hjärtat kände jag mig oerhört manad att gå trots att jag ”missade” en dag på jobbet. Jag ångrade inte för en sekund att jag gick dit. Hela dagen kändes som 10 minuter. Det är så. Det finns föreläsningar och så finns det FÖRELÄSNINGAR. Nu är jag extremt intresserad av ämnet men Christina var oerhört engagerad och bekväm i sin roll att prata. De övriga problem som fanns i  i min hjärna – de liksom bara rann ur och försvann….


Föreläsningen startade med Fadimes tal i riksdagen 2001 där hon berättade om sitt beslut att lämna sin familj med kulturellt och stramt regelverk för att leva sitt eget liv som en fri kvinna i Sverige. Medan hon pratade rann mina tårar. Hon berättade om allt hon hade fått utstå och med fara för sitt eget liv. Hon avslutade med att hon nu hade kommit över detta och inte kände någon bitterhet, trodde på framtiden och inte ångrade att hon hade brutit med familjen. 6 veckor senare var hon död. Mördad av sin egen far.


Att överhuvudtaget kunna förstå hur detta kan ske är så oerhört svårt. För att kunna hjälpa andra människor måste du förstå så mycket mer. Detta poängterade Christina hela tiden. Det är sannerligen inte lätt för personal i skolan, socialtjänst, polis att uppmärksamma och hitta dessa personer som tvingas in i äktenskap eller t.ex tvingas genomgå könsstympning. Att ha rätten till sitt liv, till sin egen kropp är för oss en självklarhet. För många många andra är det inte så. Hederskultur, skam och skuld är så komplext, allt detta är så djupt rotat. Vi i Sverige har inte haft krig på flera hundra år. Vi har haft tid att skapa ideologier och uppmuntras att tro på den egna individen. I andra länder är familjen och familjens heder det absolut viktigaste. En flicka är som ett fint tyg. En kille är som en sten. En liten fläck på tyget – då är det förstört för alltid. En sten kan du tappa i dyngan. Bara att skölja av – sen är den lika fin.


Jag fick känslan av att vilja lära mig ännu mer om problematiken efter gårdagen. Hela dagen hade jag dock frågan inom mig. All kunskap till trots och goda försök att förstå andras kulturer, borde vi inte ställa högre krav på de människor som kommer hit. En hel dag fokuserade vi på offret. Inte på förövaren/förövarna. Det är svensk lag som gäller. Här gifter vi inte bort flickor med någon de inte älskar för att familjens rykte ska vara obefläckat. Här syr vi inte ihop tjejers underliv för att de ska vara rena på bröllopsnatten. Vi har så mycket att göra, det finns så mycket kvar. Att ändra på detta, att omvända - vända på skutan - kommer att ta tid. Det görs också mycket. Projekt finns på många platser, man går från by till by i t.ex Afrika och omskurna kvinnor informerar om riskerna. Dessa punktinsatser är så viktiga. 4 flickor i minuten över hela världen omskärs. 3 000 000 st varje år. Man blir gråtfärdig. Jag är egoistiskt lycklig att jag och mina ättlingar har fötts i detta land. Det här handlar inte heller bara om flickor/kvinnor. Det handlar om männen. Ett ändrat synsätt, låta kvinnorna ta plats på arbetsmarknaden, i styrelserna, i politiken. Så som det är nu i dessa familjer hinner de inte. De ska ta hand om hus, hem och stå vid spisen. Sådan är normen.


Jag är övertygad om en sak. Den föreläsningen som jag hörde igår – den borde så många fler höra!


Gårdagskvällen avslutades och kryddades med bandy. Semi-final mot Edsbyn i Stinsen Arena. David i målet och jag var konstant nervös i två timmar. En smärtsam förlust med 2-7 kändes jobbigt. Returmöte på söndag i Edsbyn. NIF måst vinna med 6 mål för att gå vidare till final. Det känns ganska overkligt med tanke på Edsbyns fina spel i går. Laget var kompakt och backade hemåt och gjorde anfall som en bisvärm. Mycket folk på läktaren, mormor och morfar var på plats en halvlek – sedan blev kylan för hård. Lycka till på söndag NIF P18 – allt kan hända! Kämpa!


  

Vi måste förstå dem för att kunna hjälpa!

  

En fantastisk föreläsare Christina Malmqvist

  

I Sverige har vi kommit långt betr. jämställdhet

  

Otäcka ord om otäck sanning

  

Fina och tänkvärda ord av poeten Kahlil Gibran

  

De sista raderna i Fadimes tal. 6 veckor senare var hon död. Mördad av sin far.


 
 
Ingen bild

Eva

7 mars 2018 21:42

Problemet är att alla vi som jobbar i skolan och sjukvården har gått på hur många föreläsningar och utbildningar som helst i ämnet! Det är inte vi som behöver kunskapen mest! Det är de föräldrar som kommer nya till Sverige som behöver ny kunskap och ett tydligt besked om vad som gäller i Sverige!
De här flickorna är inte svåra att hitta. Jag möter dem varje dag! Ofta är de själva så övertygande om att föräldrarna gör rätt att de inte ser sin begränsade frihet som nåt fel! Sedan upplever jag att det finns en väldigt stor rädsla bland oss som möter dem att göra fel, att trampa nån på tårna, att bli kallad rasist! Inte helt ovanligt att du som faktiskt agerar blir utsatt för hot från familjerna. Detta resulterar ofta i att det inte görs nånting! Och när vi agerar genom att bl.a anmäla till socialtjänst så öppnas sällan någon utredning! Med tanke på att Sverige har en lång tradition av att ta emot människor från andra kulturer med andra synsätt så har vi inte lärt oss nåt och inte kommit nånstans! Jag som möter dessa ungdomar varje dag känner mig djupt bekymrad! Elevhälsan har inte heller förstärkts i samband med den stora flyktingvågen 2015! Elevhälsan ska bara klara av en stora utökning av ofta ensamkommande elever med befintliga resurser och ta hand om denna grupp med enorma behov!
Gott att höra ditt engagemang i frågan! Det behövs!

Sofia

10 mars 2018 18:18

Tack för din kommentar och ord! Samtidigt som resurserna måste öka måste nog samverkan mellan kommunens förvaltningar bli bättre. Håller med dig - informationen till de som kommer hit MÅSTE bli tydligare. Sverige är ett fantastiskt land med otroliga rättigheter MEN oxå skyldigheter. Våra lagar och regler ska följas. Mänskliga rättigheter ska vara en självklarhet för alla svenska medborgare. På sikt kanske de djupt rotade kulturella avarterna försvinna. Jag kommer jobba hårt för att mer ska göras!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sofia - Onsdag 27 mars 19:24

Medborgarbudget - en värdefull demokratisk process. Ut på tur! Förmiddagen ägnades åt att besöka resultatet av medborgarbudget i våra kransorter. En demokratisk process där folket får rösta och bestämma vad som blir verklighet av pengarna. Så värdefu...

Av Sofia - Tisdag 26 mars 18:58

Igår kväll var det gruppmöte för vårt parti, Centerpartiet. Bra diskussioner och gott fika - tack Tommy, engagerade medlemmar och god stämning. Vad kan man mer önska tänker jag. Det är mycket som händer och det stundar ett EU-val eller EP-val som det...

Av Sofia - Lördag 23 mars 16:38

I går morse fick jag bevittna hur den sista elstolpen fick fot, eller hjul. Luftledningarna är nu borttagna här i vårt område och en traktor for iväg med den. Äntligen blev vi av med vår fula ledning som förstör våra utsiktskort. Det är verkligen ett...

Av Sofia - Fredag 22 mars 19:07

Samarbete och samverkan är ett ord som har genomsyrat arbetet i kommunen sedan jag tillträdde för cirka ett år sedan. Det har verkligen gjort oss alla mycket mer medvetna om fördelarna att samverka både när det gäller det på politiska planet och i ve...

Av Sofia - Onsdag 20 mars 20:43


Skön tystnad smeker mitt öra Endast vinden hörs och läker mina vintersår Snövit matta lurar mitt öga Jag ser vinter men känner vår Kylan biter i min kind och håller isen envist kvar Från klockan sex till sex ser jag sjö och horisont Marstid...

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Mars 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Text o bild


Skapa flashcards