Alla inlägg under oktober 2018

Av Sofia - 20 oktober 2018 18:45

6 proppfulla säckar med löv har jag krattat idag. Hela framsidan. Baksidan är kvar. Det känns i kroppen nu kan jag säga. Det tog sina timmar o det kommer nog kännas mer i morgon. Det var befriande härligt att glida ned i badtunnan efter detta. Tillsammans med Jonas.

Har hunnit med hur mycket som helst idag. Jonas for till älgskogen kl 7 o jag var inte långt efter till frukostbordet. Fick se världens uppvisning av herr o fru ekorre i trädgården, de grejar med sina ekollon - hur söta som helst. Tyvärr var jag inte nog snabb med mobilen o kunde fånga dem.

En skön löpartur runt Torsa stenar med omnejd, läsa BU-handlingar o så jobbade jag en stund. Sedan tog jag mig då an lövet som fallit på gräsmattan. Känner mig obeskrivligt duktig. Å vilket gott väder! Trevliga pratstunder med goa grannar oxå. Lite dråpligt att två av mina f.d jobbarkompisar är grannar. Jobbade ihop i 13 år så man hade mycket kul ihop.

Nu puttrar älggrytan på spisen o jag är vrålhungrig. Förra årets älg dock, det blev inget för Jonas älglag i dag. Ser fram emot Så mycket bättre på TV. Hoppas de levererar några härliga hits denna säsong.

Ha en fortsatt god lördag!

Kväll i Lallybroch (Solbacka)

ANNONS
Av Sofia - 19 oktober 2018 18:37

Höjdpunkten politiskt sett var naturligtvis att Centern hamnar i styret men det finns en till. Igår var jag på resultatdialog på Parkskolan i Bodafors. Ett av de uppdrag som ingår när man är fritidspolitiker och resultatdialogen handlar om att ?öka kommunikationen mellan huvudmannens representanter (förtroendevalda, kontaktpolitiker), tjänstemän vid förvaltningen, rektorer och förskolechefer samt lärare?. Vi fokuserar på ett speciellt område, sitter med och lyssnar på hur verksamheten jobbar med just detta. Som politiker ska man gärna bidra med egna reflektioner efteråt. I går fokuserade vi på digitalisering och jag hade en go känsla i kroppen när jag åkte hem i bilen.

Vi var cirka 7-8 st och det var otroligt engagerade pedagoger och rektor samt två helt underbara elever som satt med. Härligt att höra hur de berättar om hur de använder datorer, iPads och att de anser att det höjer motivationen. Men de poängterade att det inte får bli för mycket. De vill fortfarande skriva med penna på papper och läsa böcker. Blev imponerad över hur väl insatta de var (dessa två tjejer gick i sexan) i källkritik och kritiskt förhållningssätt till fakta. Här känner jag att skolan har gjort ett jättejobb. Detta tar de naturligt med sig när skoltid övergår i fritid vilket är oerhört värdefullt.

Vi kan inte bromsa utvecklingen ? det är bara att hänga med men allt går så extremt fort och det händer så mycket. Vi måste nog lära oss alla - att ständigt fundera över digitaliseringens fördelar är och inte bara svälja precis allt. Det papperslösa kontoret har jag hört om nu i många år... Just det uttrycket är endast en vision - en dröm. System byts och dokumenthanteringssystem ersätter varandra. Jag tror jag bevarar mina pärmar som en säker back-up. Har tusen exempel (nästa) att ge och det skulle bli tröttsamt om jag rapade dem här.

Klumpen i magen fick jag när jag läste två insändare i tidningen under ?Ordet är fritt? i veckan. Förskolesituationen är ohållbar var överskriften. En förskollärare i Nässjö kommun beskrev sin arbetsdag och hur svårt det är att vara en bra pedagog i en allt för stor barngrupp. Hög arbetsbelastning och stressiga dagar. Jag är väl medveten om att barnantalet är för stort och att belastningen på personalen har nått en gräns. När man läser detta känner jag mig inte särskilt stolt. Samtidigt undrar jag hur vi ska få tag i 120 miljoner som uträkningen är, vad det skulle kosta i Nässjö kommun för att sänka antalet barn till skolinspektionens riktmärke. De där pengarna finns inte. Jag vet att många föräldrar har sina barn när de egentligen inte är i behov av en plats. Har skrivit om det så många gånger. De som ändå är föräldralediga och det större syskonet är under tre år. När man läser dessa artiklar förstår man inte varför någon frivilligt kan lämna barnet på förskolan om man verkligen inte behöver och ändå är hemma. Att både uppbära föräldrapenning och utnyttja en förskoleplats som är starkt subventionerad ? har samhället råd med detta? Jag tror inte på det, varken på kort sikt eller på lång. Det är barnen som får betala när de vistas i grupper där barnomsorg ersätts med barnförvaring. Är maxtaxan kanske för låg? Om det kostade mer att lämna barnen på förskolan kanske man skulle se över schemat på ett annat sätt? Frågorna är befogade för än hur gärna jag vill, löser vi inte förskolesituationen över natten.

Jag tar helg nu! Från allt! I Lallybroch. Bastu och skål och frid i hjärnan!

Fredagskväll i Solbacka. Vårt Lallybroch.

ANNONS
Av Sofia - 18 oktober 2018 19:14

går efter jobbet gjorde vi en tur till Jönköping och A6. Huvudsyftet var IKEA och spabutik på Solåscenter. När vi övertog huset i Spexhult ingick det ett spabad/spatunna. Väldigt trevligt och mysigt. Vi har redan badat några gånger och fyndigt skrivit ?dubbelbubbel? vilket är ett citat jag har snott. En gammal barndomsgranne och vän har lagt ut så fina bilder från sitt spa och när det dricks bubblor blir det ju dubbelbubbel. Tack Malena! Dock har jag i min okunskap inte varit riktig ärlig. Har googlat Viskan Spa och den varianten vi har är just ett spabad men utan bubblor. Det borde jag/vi förstått då det inte syns några hål för jetstrålar. Den knappen jag har tryckt på ett antal ggr är en liten behållare för aromadoft (om man nu hellre vill att det ska dofta tallbarr alternativt eucalyptus). Tallarna har vi ju runt knuten men de doftar inte så mkt kanske... Är inte så särskilt ledsen över förlusten av bubblorna. Det räcker fullt och gott med den underbara känslan att glida ned i 38 gradigt vatten och speja ut över Spexhultasjön. Resten av bubblorna kan jag ha i glaset! Å där kan jag för den delen även ha helt vanligt gott vatten.

Hur som helst ska man ju sköta den där tunnan och framförallt sköta vattnet. Då klor och annat medel var nästan slut i kassen i huset behövde vi få en påfyllning av diverse samt en lektion i hur man gör smidigast och bäst. Å det fick vi igår - på Pookungen på Solås Center. Fick och fick...det var inte billigt att utrusta sig med de olika medel vi behövde. PH-Up och klortabletter, filterrengöring och så något typ av mackapär för att mäta vattenkvaliteten. Det går att mäta med stickor men dessa sålde de inte där. Nu ska vi ta lite vatten i en behållare och med hjälp av små tabletter kolla om klor och ph är ok. 850 kr fattigare åkte vi därifrån och lektionen - ja, den bjöd hon på. Om man nu har ett bad och älskar att bada - ja, då får man se till att kunna göra det också. Dessutom räcker säkert inköpet ett bra tag framöver.

Sedan in på IKEA och det är ljuvligt att gå på detta ställe när klockan är halv sju en vardagskväll. Utan en massa människor omkring - då kan man verkligen tänka. Gå i gången utan att stöta ihop med x antal kundvagnar. Å vi hittade det vi skulle. Korgar till en tom garderob så det blir lite ordning i nya tvättstugan. Dessutom kröp det ned lite annat bra-att-ha-grejor i vagnen. Konstigt att det alltid blir så... Här är dock de flesta priserna mycket överkomliga. En fika på restaurangen, även den folktom, satt fint frampå kvällskvisten. Henry och Stella ville gärna gå in på A6 också. Hade gärna kunnat hoppa det men eftersom kylskåpet hemma var tomt sprang jag ihop den medhavda listan på Coop A6 på mindre än 20 min trots att jag inte hittar särskilt bra i den butiken. När jag skulle betala och rullbandet förde mina varor nedåt hade ett av mjölkpaketet börja läcka... Mindre kul. Men varför gråta över spilld mjölk? Alla ärende som vi önskade uträtta kunde vi sätta check på, samtidigt som vi fick oss en liten kvällsutflykt.

Ha en fortsatt bra torsdagskväll!

Många härliga stunder

Av Sofia - 16 oktober 2018 18:12

Så var det jobb igen. Efter en vecka av underbara semesterdagar. Igår var en lång dag. 07-18 – därefter gruppmöte med Centern. Intressant som vanligt och vi fick senaste informationen om hur förhandlingarna går – vem ska leda Nässjö kommun under de kommande fyra åren. Fortfarande, igår kväll, var är inget riktigt klart. Det verkar nästan vara lika svårlöst som på riksplanet.


Vill idag tacka två personer för kloka rader i vår lokala tidning. Läste i dagens tidning en mycket bra artikel av Holger Jonasson, en Nässjöprofil och f.d frontfigur för Nässjö Näringsliv AB. Han är en sann ambassadör för vår stad och vår kommun, alltid lika positiv och framhåller det som görs och fokuserar inte på det som inte görs. Det sistnämnda är i allmänhet många väldigt duktiga på. Vi borde ha det, och det, och det…utan att se vad vi faktiskt har.


Idag skrev Holger en lång artikel om det märkliga att Liberalerna väljer att vara i opposition och så markant tar avstånd från att vilja var med att bestämma. Även Perolof Holst (centerpartist och f.d kommunstyrelsens ordförande i många år) tog upp detta i tidningen förra veckan. Jag håller till fullo med. De som röstade på dem måste ångrar sig djupt. Att läsa i tidningen före valet om t.ex simhallslöfte och uppenbart vinna mångas förtroende för att sedan strax efter valet gå ut med att ”nej, vi vill inte vara med och bestämma, vi är på tillväxt och inte mogna än”. Det är, som Holger skriver, varit ärligare om de hade sagt: ”Rösta gärna på oss men ni skall vara medvetna om att vi inte vill vara med och bestämma i kommunledningen. Vi vill fortsätta att vara i opposition”. Jag blir heligt förbannad. Visst – det är enkelt att sitta i opposition och gnälla på de beslut som tas. Att vara med och ta ansvar när tiderna är kärva – det kräver mod och hårt jobb. Jag kan hålla med om att det inte har varit en dans på rosor med alla besparingskrav i barn- och utbildningsnämnden och man har fått försvara beslut som man verkligen inte tycker om. Sitter man i majoritet är det så det fungerar – man måste förhålla sig till vad som finns i budget och inte låta pengarna flöda obegränsat. Allt handlar om prioriteringar.


Det är rent ut sagt fegt att bete sig som Liberalerna gör. Tänk tanken om samtliga partier gjorde så… Dock gör inte alla det. Det självklara är att man vill sitta i majoritet och vara med och påverka beslut och det som sker. Per-Olof Holst var med i går på vårt gruppmöte. När han gick passade vi på att tacka honom för det han skrivit i tidningen. Han är till åren kommen men han är fortfarande mycket pigg och mycket intresserad och kommer på våra möten. Alltid kloka inspel och bra åsikter. Stort tack Holger och Perolof.
 

Så blev det då äntligen klart på det lokala planet. Nässjö kommun kommer styras av en treklöver bestående av Centern, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna. En treklöver påminner väldigt mycket om en fyrklöver.... 

    

Av Sofia - 14 oktober 2018 17:54

Helgen har varit så bra. Sagolik både när det gäller väder och umgänge. Varmt som på sommaren och jag/vi fick en kanonhelg med barnen på premiär i Solbacka. Även Johanna testade kajaken när hon och Oliver anlände igår eftermiddag och Henry och Stella ville ut gång nr 2 för dagen. Härligt ända till man ska bära hem farkosterna. Tungt. En kärra borde nog införskaffas. Medan solen gick ned badade ungdomarna i tunnan och när solen drog sista sucken och försvann bakom skogen i horisonten, gjorde de olikfärgarde lamporna sig fint i vattnet. Härligt. 


Tacos på det och denna enkla men ändå helt kompletta rätt smakade bra. Alla gillar och det känns hyfsat nyttigt. Johanna och Oliver åkte hem då Jois inte var riktigt piggelin. Piggare än veckan som gått men ändå inte hundra. Hoppas det varma badet gjorde henne gott. De får bo i den fina gäststugan någon annan gång. 


Idag startade jag åter dagen med en promenad då Jonas åkte till älgskogen. Så vacker vår natur är överallt. Tog några bilder vid rondellen upp mot nedtagen skog där ny väg snart ska dras. T.o.m det var vackert när dimman mötte solens första strålar. Hem och äta frukost med Stella - sedan skulle vi till kyrkan. Riktigt avkopplande att sitta i bänken och sjunga psalmer och höra små barn sjunga i kören där framme. Vidare mot Torset och gratta pappa som fyllde i fredags. Mysig fika och Henry passade på att sälja kakor till momo och mofa. Intänkterna går till hans klass.


Nu är det inte mycket kräm kvar i kroppen. Kl. 19.00 spelar San Jose Sharks mot New Jersey Devils. Heja hajarna!! Vi tittar såklart. David kommer snart åter från bandycup i Surte och med sig hem har NIF p18 tre segrar och en förlust. Bra jobbat!!!! Har följt dem på elitrapport och messat och peppat.


I morgon är det jobb igen efter en veckas ledighet. Ser fram emot det. Det är verkligen en go känsla!


Ha en fortsatt go söndag. 


 

Jonas kom precis lagom till kanelbullar och fika med oss andra

 

Jodå, Johanna tyckte oxå det var superhärligt med kajak på sjön

 

Stella och Henry tog sig en tur igen

 

Här måddes det bra länge....

 

Dessa ljuvliga solnedgångar

 

T.o.m ett kalhygga kan vara vackert när morgondimman möter solen

   

Uppdukat gofika i Torset - grattis till pappa

Av Sofia - 13 oktober 2018 15:34

Startade morgonen med en promenad. Sängvärmen var vansinnigt lockande men när Jonas ändå skulle upp så följde jag med. Otroligt skönt att möta gryningen en dag som denna. Gick Västra vägen och passade på att köpa färska frallor på Elsies. Gifflar o pyllefrallor. De bästa. Efter frukosten var jag lite duktig. Klippte gavlarna o trimmade vid våra radhus på Ulriksdalsgatan. Egentligen är det slutklippt (enligt schemat) för säsongen men gräset växer ju fortfarande och resultatet blev snyggare.

Nu myser jag i Solbacka, Spexhult. Dubbelt upp - idag är Henry och Stella här. De har testat kajakerna. Måste göras i detta sköna väder. På en mycket liten yta fick de hålla sig o under mina förmaningar paddla åter till stranden. Nu ritar Henry i sin dator o Stella ligger i sitt rum o kollar Netflix. Henry har valt Elvis och Depeche Mode som ljudar från högtalaren. Vi väntar på Johanna o Oliver som ska komma hit o titta och vara med oss i kväll.

Jonas upprätthåller balansen i djurvärlden. Än så länge är det älgarna som leder eller rättare sagt inget har skjutits. Jan väntas hemåt framåt skymningen. Tacos håller på att förberedas o badtunnan skall testas.

Ha en fortsatt go lördag!

En liten test av både Henry o Stella

Vilken go dag

MYYYYS

Av Sofia - 12 oktober 2018 14:09

.....idag är det PAPPAS födelsedag! Å vilken dag han får/har. Brittsommar som aldrig förr och med alla dessa färger. Han föddes 1935 o man kan ju undra om det var lika fint väder då. Grattis älskade far. Är så tacksam att du finns och är kry.

Sitter här på altanen ut mot sjön och tittar ut. 18 grader varmt o sol från klarblå. Träden runt omkring vittnar om höst men i solen är det varmt som på sommaren. Vilken semestervecka jag fick. Mitt mål var att inte stöka ihjäl mig utan verkligen känna mig ledig. Jag lyckades. Eller rättare sagt jag o Jonas lyckades - vi slet förra veckan o grejade mycket i helgen - allt har känts kul.

Tog en löpartur efter frukost - ja jag säger då det - tur att man har GPS i mobilen. Mitt lokalsinne är noll och intet. Har precis ätit salladsrester från igår. Så mysiga timmar med Mats o Nettan. Mobilen min glömde jag bort för kvällen men jag får ta kort nästa gång o det ska inte dröja länge.

Ska sitta här o njuta en stund till innan avfärd mot tippen med skräp o sedan mot stan. I morgon åker vi ut hit igen och jag hoppas Johanna är så pigg så hon kommer hit med Oliver som planerat. Det är sjukdomstider. David är på bandycup i Surte hela helgen. Heja di blåe.

Ha en fortsatt fin fredag!

Sommarvärme - 18 grader den 12 oktober

Fina fådda inflyttningsblommor från vännerna herr o fru Frisse

Av Sofia - 11 oktober 2018 11:09

Jag trodde verkligen säsongen var över för just kajak- och båtturer. Nästan alla båtar är uppdragna ur sjön, så även vår. Dock inbjöd gårdagskvällen till en färd på sjön. Tur då att vi kunde testa våra nyinköpta kajaker. Bra kampanj såhär till hösten - kanske inte de bästa och lättaste - men de flyter. Det var mycket darrigt i början och jag hade INTE med mig min mobil utifall att. Jonas sprang dock hem o hämtade sin för att föreviga start och mål.


Flytväst på o så iväg lite försiktigt. Vingligt... Efterhand blev vi lite mer vana vid våra paddlar och rörelsen som skedde och ångesten för att ramla i vattnet försvann. Enormt härligt att glida i vattnet på spegelblank sjö medan solen ännu lyste. Fantastiskt roligt att se alla hus och strandtomter från denna sidan - man har ju undrat många gånger hur strandkanten ser ut bortåt Vallbohaga. Vi tog oss ända ned till änden av sjön och sedan - ja, då hade man ju lika lång väg tillbaka. Solen gick ned medan vi paddlade hemåt och jag tänkte intensivt att nästa gång blir det en extra dyna på sittdynan. En oförglömlig kväll. En magisk solnedgång som vi fick uppleva ute på sjön. Man är ett med vattnet på ett annat sätt än i båt. Så gott! Det blir fler sådana här turer - det kan jag garantera.


I dag har jag väntat och väntat och väntat på att TV-installatören skulle anlända. Från kl. 08-12 var utsatt tid och kl. 11 kom han. Det tog en kvart. Inget strul. Vill inte sätta ett X i detta fina taket men efter andra tekniska installationer jag har varit med om denna våren och sommaren har jag verkligen ingen vidare tilltro till entreprenörer som säger en sak i telefon och sedan sägs något annat när näste man står i dörren.


Till kvällen blir det premiärtitt för ett par goda vänner. De bor oxå vid en sjö så nu kan vi byta solnedgångar med varandra i fortsättningen! Härligt!! 


Ha en fortsatt underbar dag!


 

Lycklig att få uppleva detta


   

Helt fokuserad på uppgiften att hålla mig kvar i kajaken.

   

Efter en timmes färd var jag rätt mör i både baken och armarna. 

 

En sådan ljuvlig kväll


The Sky boat song - musik från serien Outlander. Passar så bra att sjunga här på "Lallybroch"


Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15
16
17
18 19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Oktober 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ SigridSofia med Blogkeen
Följ SigridSofia med Bloglovin'

Text o bild


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se