Alla inlägg under augusti 2017

Av Sofia - 20 augusti 2017 21:09

Vår tänkta tur till blåbärsskogen uteblev idag. Tyvärr. Efter frukost regnade det rejält och att plocka just dessa bär när marken är blöt går bort. Istället blev det städning av hus vilket verkligen behövdes. Även våttorkning denna gång. Så skönt att få det gjort. Under tiden förärades Jonas klädgarderober med dörrar. Som Triss-reklamen säger: Plötsligt händer det! Dörrarna köptes in för två månader sedan och de blev mkt snyggare i sitt syfte än i well-papp intill sängen, faktiskt. Riktigt snyggt! Eliminerar lite damm på kläderna oxå så de fyller ett syfte.

Efter en riktig brakmiddag (grillad korv med bröd) åkte Jonas till de råa bockarnas skog. Han har varit ute några ggr sedan premiärdagen utan att sett något. Jo, honor med kid men de är ju inte lovliga ännu. Jag tog en lång promenad och njöt i det fina vädret. Har vansinnigt ont i ryggen och den enda rimliga förklaringen är väl att jag suttit mer still (på jobbet) i en vecka. Hoppas det vänder.

I kväll var det dax för första förmötet BU denna höst. Utskott på onsdag o nämnd nästa vecka. Trevligt att träffas igen efter sommaruppehållet och frågorna är intressanta och kluriga (som vanligt). I morgon drar skolorna igång och jag hoppas att alla, personal och elever plus övrig personal är taggade för en bra termin.

Godnatt och sov gott!

Så händig den där mannen är och så fint och bra det blev!

Av Sofia - 19 augusti 2017 18:49

Ibland plockar man svamp. Idag kändes det som att vi hämtade svamp. Gulingar överallt och kassarna hade lite tyngd. Så underbart. Vi var faktiskt så givmilda så vi gav mor o far min kasse. Med all rätt eftersom Jonas specialställe är beläget i trakten omkring Torset. Ett av dem - han har många. Utan en massa annat folk. Jag har mina ställen här i Nässjö men det finns människor som är mer frekventa i svampskogen än jag.

Under tiden vi var i svampskogen klippte David gräset i Torset och sedan fick vi gofika. Ostkaka plus sedvanliga bullar o nötkakor. Smakade himmelskt då vi avverkat en löparrunda efter frukost. Riktigt sugen!

Det är många större lopp som genomförts idag. Ultravasan på 9 mil i Vasaloppsskogarna och Jönköpings marathon och halvmara. Att springa 9 mil på ca 6 h som vinnaren gjorde övergår mitt förstånd. På riktigt! Hur klarar man det? Pannben av sten förmodligen. Marathon på 4,2 känns faktiskt inte oöverkomligt men jag är såååå imponerad av det också. Jag är mer än nöjd med mina 14 km för dagen. Summa summarum har jag avverkat 5,6 mil men utspritt på 6 dagar denna veckan. Stolt, glad o nöjd. Fantastiskt väder varje tillfälle o jag har inte ont någonstans. Så mkt mer kan man inte begära.

Ikväll grillar vi och som tillbehör blir det - rätt gissat - smörstekta kantareller!!

Mums

Av Sofia - 18 augusti 2017 18:14

Gick till jobbet i duggregn och såg när jag kom till stan hur alla torgknallar ihärdigt satte upp sina stånd. Marknad i Nässjö. Jag antar att jag lider light av ”Agorafobi” = torgskräck eftersom jag under hela min tid som boende har undvikit torget på torsdagar. Om jag inte absolut behöver något (t.ex. blommor) går jag omvägar för att slippa trängas med folk. Idag på min lunch stod jag dock i centerns jacka och delade ut broschyrer om kyrkovalet. Nu var vårt stånd beläget ganska off så det kom inte så mycket folk förbi. Jag tving…eller jag menade delade ut hursomhelst några stycken broschyrer. Några skakade på huvudet och några sa bestämt nej. Vissa tittade på mig med blicken ”kyrkoval – vad är det?” och jag kan nog medge att intresset för detta val är lågt. Antalet som röstar sjunker för varje gång och dessutom går många ur Svenska kyrkan helt och hållet. Fler och fler församlingar slås ihop och präster och kantorer får verka på många olika platser än bara just en kyrka.


Oavsett om man tror eller inte och är engagerad i kyrkan är det ett fantastiskt kulturarv runt om i Sverige och jag hoppas inte dessa fina byggnader förfaller på sikt. Jag önskar att jag gick mer i kyrkan eftersom det är en underbar plats för värme och kärlek. Dock vill jag gå dit och känna att jag har tiden. Det ska inte vara som bonden svarade när prästen undrade varför han inte kom till kyrkan på söndagen. ”Det är väl bättre att jag sitter på traktorn och tänker på Gud än sitta i kyrkan och tänka på traktorn….”


Fredag! En fredag när jobbet har börjat är det fredag på riktigt. Första jobbarveckan avklarad och man är snabbt inne i rutinerna. Räkmackan på fikat i morse smakade gott och var avsevärt mycket billigare än de vi köpte på Gotlandsbåten (ha, ha). Nu sitter jag och är rätt nöjd för jag dansade ett varv med dammsugaren så det är helgfint. I högtalaren ljuder Dallas Smith som underhöll på Erik och Melindas bröllop. Himla goa låtar och låten ”Autograph” är en favorit och har en helt underbar text som passar till det fina och stora bröllopet i färskt minne. The Karlsson’s är på hemväg från sin bröllopsresa Bora Bora nu och enligt deras Insta-bilder ser de ut att ha haft det underbart.


I change your autograph, I put my name on You, I put a big gold ring on your left hand so everybody knows, that I’m the lucky one, heaven on my own….

 




Av Sofia - 17 augusti 2017 19:07

Vi har nu tre dagar i följd sett kvällens nyhetsprogram då de tar upp abortfrågan och framförallt utförandet av sena aborter. Den absolut senaste gränsen för abort (med tillstånd för Socialstyrelsen) får göras i vecka 21+6. Då räknas det som finns i magen som foster, dvs ”livet”. Från och med v. 22 räknas det som barn enligt medicinska termer. Vissa sena aborter drar ut på tiden och sker då och då i v. 22 varpå läkare/sköterskor försöker rädda barnen. Detta har nyheterna handlat om och diskussionerna och uppfattningen om vem som gör rätt eller fel har varit många. Läkare ger inte den lite riskfylld sprutan till mamman som slutligen tar slut på ”livet”. De går alltså emot Socialstyrelsens beslut om abort. Jag förstår hur läkaren tänker och jag förstår sjukvårdspersonal som ser barnet andas, hjärtat som slår, ben och armar som rör sig även om föräldern/föräldrarna har fått tillstånd att inte fullfölja graviditeten.


Oavsett vad som är rätt och fel känns det som att gränserna är för snäva. Det borde åtminstone vara en större spann mellan gränsen då abort kan tillåtas och när man räddar för tidigt födda. Då eliminerar man dilemmat beskrivet ovan. I grunden är jag inte emot fri abort. Den utvägen måste finnas av många olika anledningar. Om man inte orkar föda ett gravt missbildat eller sjukt barn eller om någon blivit gravid pga en våldtäkt eller någon annan rejäl anledning måste det finnas en utväg. Skulle inte möjligheten finnas skulle många förmodligen äventyra sin egen hälsa.


Statistik visar att ca 38 000 st aborter utfördes 2016. Reflektera över den siffran! Statistik visar att antal tonårsaborter går ned men däremot ökar i åldersgrupperna 25-29 år och äldre. Jag är emot de aborter som sker av andra skäl - ”nej, nu passar det inte med ett barn”. Dessa bekvämlighetsaborter får mig att må dåligt. På något vis har man ett ansvar som vuxen och får ta konsekvenserna av vad som skett. Man får inte ta så lättvindigt på livet. Jag har själv varit i den situation där jag var ensamstående med tre småbarn och hade ett val. Det fanns inte i min världsbild att ta bort livet i magen även om jag såg framtiden tämligen mörk och otrygg. Idag är jag både stolt och oerhört tacksam att mitt enda fokus var att klara av det. Tror inte jag hade kunnat se mig i spegeln om jag gjort annorlunda. Sedan har jag full förståelse och respekterar andras val – vissa är det är svårare för, om man t.ex inte har omvärldens stöd. Det hade jag! Det är svårt att prata och skriva i frågan -  man vet aldrig vad andra har med sig i bagaget, hur andra tänker och känner.


Jag vet att många anser att det är kvinnas absoluta rätt att bestämma över sin kropp och avgöra om en graviditet ska fullföljas vad än anledningen är. Har man varit med om att verkligen kämpa för att kunna bli med barn tänker man kanske lite annorlunda. Då är det så mycket svårare att se statistik över antalet aborter som utförs per år, år ut och år in…. Foster eller barn – det är ett liv!

Av Sofia - 16 augusti 2017 19:21

Hela dagen idag har jag varit trött. Trött i kroppen och trött i knoppen. Vädret kanske påverkar….kvavt. Ibland känns luften svår att andas – idag har varit en sån dag.

Annars har det varit en bra dag. Var på möte på Brinell om Henry och hur han ska plugga vidare. Det finns avsevärt mer ork denna höst än förra året vilket känns som en stor vinst. Finns inget som påverkar och berör mig mer inombords än just hur barnen har det. Å när Henry uttrycker en ”önskan om att lära” finner jag knappt ord att förklara min glädje. Nu ska hon bara ro detta i hamn också och jag håller alla tummar jag har. Är enormt tacksam för skolans vilja och förståelse i detta sammanhang och jag börjar snart, nästan, kanske, möjligen se en bild av ett glädjefyllt studentfirande i juni 2019.


Var på möte på Parkgården i förmiddags och när jag skulle gå därifrån såg jag Henry på sin feriepraktik som han gör på hemtjänsten där. Han skulle precis gå ut och gå med en farbror i rullstol. Å vad det värmde mitt hjärta. Att Henry snart har fixat sina veckor är så otroligt starkt. Det som är självklart för andra är inte självklart för vissa och jag vet hur det känns att ha ständig oro för barn utan livsgnista. När den gnistan börjar lysa mer och mer – det finns inget skönare än det.


I går fick jag ett ärofyllt uppdrag. Blev ombedd att sjunga på en begravning. Det är aldrig roligt med begravning men att få uppdraget är alltid roligt. Psalm 303 och Himlen är oskyldigt blå är båda sånger som ligger mig varmt om hjärtat.


Psalm 303


En pärla av Ted Gärdestad

Av Sofia - 15 augusti 2017 19:34

Det gick bra att börja jobba. Kom ihåg mina lösenord och systemen välkomnade mig. Skönt att röja av arbetsuppgift efter arbetsuppgift och tillfredsställelsen är på topp när arbetsdagens är slut och man känner att man gjort en del av allt som ligger. Det tar ett par dagar innan det flyter och det som inte flyter få flyta omkring ett tag till, tills jag hinner. Man kan inte hinna allt även om man vill. Det där är så lätt att skriva – det är svårare att leva efter den devisen.


Kul att träffa alla kollegor och prata om vad folk har gjort med sin semester. De flesta var överens om att vädret blivit mycket bättre än vad apparna visat men visst – så mycket strandväder kanske det inte blivit, inte i Nässjö i varje fall. Det är fruktansvärt att komma tillbaka till jobbet och en person saknas. Sjuk. Jag har ägnat detta många tankar de senaste veckorna och uttrycket ”livet är här och nu” blir med ens så självklart. I går när jag gick hemåt från Centerns gruppmöte på kvällen genom en varm augustikväll funderade jag på hur otroligt tacksam jag var. Måndag, den första dagen på jobbet är också en dag i livet. En dag i mängden av andra dagar är en gåva som vi ofta tar alldeles för självklart. Alla problem i varierande storlek är en liten fjutt jämfört med de besked vissa människor får. Livet kan när som helst ta en annan vändning.


Min egen lilla stjärna har namnsdag idag. Stella är dagens namn och du lyser starkt på min himmel varje natt. Även om du inte alltid är hos mig finns du där och dina ibland kvällsmess ”jag saknar dig och älskar dig mamma” värmer mig så.



Lys upp min himmel i natt

Min egen stjärna, min Stella!
Du fanns inom bara mig
länge, länge

Du var min
Jag valde att ge dig liv
Ett självklart beslut
Men vad jag inte visste
var hur svårt det skulle bli
att dela dig med någon annan

För jag måste just dela
med mig av dig för att
du ska älska mig!

Du, lilla stjärna
Jag vill att du ska lysa
hos mig av din egen kraft och vilja

Nu är jag helt ensam
Lys upp min himmel
Med ditt milda sken
Så jag kan sova utan dig i natt!

Sigrid 2005


 

Stella betyder stjärna

Av Sofia - 13 augusti 2017 21:45

Vi startade dagen med en löpartur efter sista sovmorgonen på ett tag samt god frukost. Regnet föll de sista kilometrarna och det var bara skönt.

Ett besök på MIO och inköp av ny lampa till matbordet. En varv korv till lunch och sedan förbereda taco-kväll med ALLA barn samt mor o far. Trodde jag... Enda gången jag skulle ha haft de samlade ihop under hela sommaren. Alltid är det någon som fattas. Det gjorde David idag oxå - då det var bandyförsäsongsträning men han kom lite senare. Johanna uteblev då deras bil strejkade. Ledsamt! Mamma hade med sig god tårta till att kaffet o vi kollade på kort - Kanadaresan - via TV'n. Kul att visa!!

Ja det gäller att fylla söndagen innan jobbstart med bra saker - det förvillar bort att semestern är slut för denna gång. Har ingen jobbångest, bara ångest för att jag ska ligga vaken halva natten.....

Tre av juvelerna i varje fall

Finaste mor och far

Två som har slut på semestern

Goooooood!!!!

Av Sofia - 12 augusti 2017 17:41

Ja, det var inte mycket svamp vi hittade i morse på vår runda men det räcker till några mackor. Skogens guld behöver som bekant regn o det har varit för lite av den varan. Folk har hittat - en längre tid har man kunnat njuta av svampbilder på Insta och Facebook. Har ett knep - stek kantareller ihop med färska champinjoner - allt smakar kantarell då denna sort är den med mest krydda.

Dagen har också inneburit en runda åt Landsbro. Nu är Jonas son Pelle m familj på plats. Skönt att de finns på närmare håll. De kommer att trivas i detta hus och här kan lille William ta sina första steg o sedan springa omkring i en trädgård.

Nu är det kväll, min kropp har äntligen fattat att vi lever i Sveriges tidszon. Svampmacka väntar! Tycker det är synd att vissa i vår familj inte äter kantareller men visst - Jonas och jag får ju mer av den goda stuvningen.

Den lille guldklimpen växer snart ur sin baby-sitter

När farfar o pappa hamrar o grejar finns det bra skydd!

Inte så många men väldigt goda!!

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8
9
10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21 22
23
24 25
26
27
28 29
30
31
<<< Augusti 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Text o bild


Skapa flashcards