Alla inlägg den 17 maj 2023

Av Sofia - 17 maj 2023 20:00

Vad har hänt sedan sist. Massor. Igår hade vi i kommunstyrelsen i Nässjö en sex timmar lång dragning slash utbildning och information i totalförsvar. Det var Länsstyrelsen som höll i detta och jag blev glatt överraskad att det var min förre chef, före detta förvaltningschef Ronnie Nilsson som höll i detta. Tillsammans med sin kollega Anja gjorde de en otroligt intressant dag. Historik om konflikter och krig i vår värld och vad totalförsvar handlar om. Militärt försvar plus civilförsvar är lika med totalt försvar. Många tankeväckande ord under dagen. Många frågor.

Hur klarar vi att upprätthålla service till våra medborgare och nödvändiga funktioner om krisen kommer? Vatten, el är prio högt och hot om allvarliga cyberattacker och desinformation är tankar som ger mig ont i magen. Har vi varit för naiva och blåögda? Vi har nedmonterat försvaret, gjort oss av med både gasmasker och matförråd.

Det är ju egentligen inte så svårt. Sunt bondförnuft och hållbarhet i förening. Vår självförsörjningsgrad har sjunkit. Förr fanns det fler gårdar som producerade livsmedel. Vi sydde i större utsträckning våra kläder, ja listan kan göras lång. Intressant dag!

I går kväll var det Jubeljoggen i Nässjö. Över 800 st glada löpare, lufsare, gångare tog sig runt den snitslade banan på 5 km. Vi var några tappra Centerpartister som deltog. Urban 85 år gjorde en grym tid t ex. Det var mycket trevligt och vi fick en go fikapåse efteråt. Dessutom slapp vi regnet, nästan.

Nu sitter jag framflr elden och har precis avslutat flera timmar av läsning av dokument. Verksamhetsberättelse Nässjö lärcenter och Årsredovisning Räddningstjänstförbundet bland annat. Nu skiner solen och sjön ligger blå. Under dagen har det snöat och regnat. Våren kom av sig lite men, den kommer igen.

Ha en fin kväll!!

Information om totalförsvar av Länsstyrelsen, Anja och Ronnie

Dags för Jubeljoggen i Nässjö

Go fika efteråt

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17 18 19 20
21
22 23 24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Maj 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Text o bild


Ovido - Quiz & Flashcards